Kırsal kesim istihdam oranında kenttekileri geçti

/ Kaynak: AA
- Güncelleme:
Kırsal kesim istihdam oranında kenttekileri geçti

Ekonomi Haberleri  / AA

İstihdam oranında şubat ayında kadın ve erkeklerde kırsal kesimde yaşayanlar kentlerde yaşayanları geçti.

İstihdam oranında şubat ayında kadın ve erkeklerde kırsal kesimde yaşayanlar kentlerde yaşayanları geçti. nbsp;AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) şubat ayı verilerinden derlediği bilgilere göre, kırsal kesimde yaşayan 15-24 yaş grubu kadın ve erkeklerin, işgücüne katılım ve istihdam oranları kentte yaşayan kadın ve erkeklere göre daha yüksek, işsizlik oranları daha düşük çıktı. nbsp;Kentte yaşayan kurumsal olmayan çalışma çağındaki 15-24 yaş grubu kadınların sayısı bu yıl şubat ayında 4 milyon 34 binle geçen yılın aynı ayına göre değişim göstermezken, erkeklerin sayısı geçen yıla göre 50 bin azalarak 3 milyon 906 bine geriledi. nbsp;Kırda yaşayan kurumsal olmayan çalışma çağındaki 15-24 yaş grubu nüfusa bakıldığında, kadınlarda 2012 Şubat'ta 1 milyon 802 bin olan bu rakam, 2013 Şubat'ta 1 milyon 779 bine düştü. Erkeklerin sayısı ise söz konusu dönemde geçen yıl 1 milyon 760 binden bu yıl 1 milyon 825 bine ulaştı.Bu yılın şubat ayında istihdam edilen 15-24 yaş grubundaki kadınların sayısı, kentlerde 749 bin, kırsal kesimde de 432 bin oldu. Aynı dönemde erkeklerin sayısı ise, kentlerde 1 milyon 503 bin kırsal kesimde 760 bin oldu.
2013 Şubat'ta, kırsal kesimde yaşayan 15-24 yaş grubu kadınların yüzde 28,1 olan iş gücüne katılma oranı, kentte yaşayan kadınlar için yüzde 25,6 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde kadınların istihdam oranı kırsal kesimde yüzde 24,3 olurken, kentte bu oran yüzde 18,6 şeklinde gerçekleşti. Kadınlarda işsizlik oranı bu yılın şubat ayında kırsal kesimde yaşayanlar için yüzde 13,6 iken, kentte bu oran yüzde 27,3 oldu.
Söz konusu dönemde kırsal kesimde yaşayan erkeklerin işgücüne katılma oranı yüzde 50,1, işsizlik oranı yüzde 16,9 ve istihdam oranı yüzde 41,6 olarak belirlendi. Kentte yaşayan erkeklerde aynı dönemde işgücüne katılma oranı yüzde 48,2, işsizlik oranı yüzde 20,2 ve istihdam oranı yüzde 38,5 şeklinde ortaya çıktı.
-"Kırdan kente göçtükçe, kadınların işgücüne katılımı düşüyor"-
AA muhabirine verileri yorumlayan Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) Direktör Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Gökçe Uysal, Türkiye'de kır ve kent ayrımının tarım ve tarım dışı ayrımını yansıttığını belirtti.
Türkiye'de tarımın ağırlıklı olarak aileler tarafından yapıldığına işaret eden Uysal, tarımda kurumsal şirketlerin payının çok küçük olduğunu ifade etti.
İstatistiklere bakıldığında, tarımda kendi hesabına çalışan ya da ücretsiz aile işçilerinin yoğunlukta olduğunu kaydeden Uysal, "Tarımda kadınlar aile arazisinde ücretsiz aile işçisi olarak çalışır. Bu yüzden de hem işgücüne katılımları daha yüksektir, hem de işsizlik oranları daha düşüktür" diye konuştu.
İşsiz olabilmek için 'iş arıyorum' demenin gerekliliğine değinen Uysal, kırda kadınların istedikleri zaman aile arazisinde çalışabildiklerini, dolayısıyla işsizlik oranlarının daha düşük çıktığı değerlendirmesini yaptı.
Uysal, kente göçten sonra kadınların düşük eğitim seviyelerinin de etkisiyle işgücü piyasasından uzaklaştığını dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü: nbsp;"Türkiye'de çok uzun sürelerdir kadınların işgücüne katılımı kırda daha yüksek. Ayrıca ekonomide üretim ve istihdam tarımdan tarım dışına kaydıkça ve insanlar kırdan kente göçtükçe kadınların işgücüne katılımının düştüğünü görüyoruz. Bu sadece Türkiye'de değil tarımdan tarım dışına geçiş gözlemlediğimiz bütün ülkelerde olan bir geçiş."
Erkeklerde de benzer sebeplerden dolayı, kırsal kesimde kendi hesabına çalışma ve ücretsiz aile işçisi olarak çalışmanın yaygın olduğunu da aktaran Uysal, erkeklerin kentlerde ücretli, maaşlı ya da yevmiyeli olarak çalıştıklarını sözlerine ekledi.


Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...