Hükûmetin çalışmasına sektörden destek: Kiralık konutu TOKİ yapsın

- Güncelleme:
Hükûmetin çalışmasına sektörden destek: Kiralık konutu TOKİ yapsın

Ekonomi Haberleri

Kiralık konut üretecek firmalara vergi istisnası sağlanması gerektiğini anlatan Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, sadece satmak için konut üreten TOKİ’nin kiralamak üzere gayrimenkul üretmesini önerdi.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ülke genelinde konut kiralarında fahiş artışlar yaşanırken, emlak sektöründen de hükûmetin ‘fahiş fiyata karşı kiralık konut’ çalışmalarına destek geldi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kentsel dönüşüm probleminin çözümünde 3 ayrı yaklaşım üzerinde durduklarını belirterek, bu modellerden birinin de kiralık konut arzını artırmaya yönelik olduğunu söylemişti. Bakan Nebati, “Bu modelle ülkemize ‘kiralık konut üreticisi’ kavramını kazandırmayı ve kiralık konut arzını kısa sürede artırmayı hedefliyoruz. Model kapsamında üretilen kiralık konutlar, öncelikle kentsel dönüşümde riskli yapı malik ve kiracılarına hizmet sağlayacak. Kiralama tutarları ve kira artışları, kamu otoritesi tarafından belirlenecek ve kira tavanı uygulaması yapılacak. Böylece, özellikle salgın sonrasından bu yana makul seviyelerin çok ötesinde artış gösteren kira enflasyonunu dizginleyeceğiz” demişti. Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, kiralık konut üretecek firmalara vergi istisnası sağlanmasını ve sadece satmak için konut üreten TOKİ’nin kiralamak üzere gayrimenkul üretmesini önerdi.

VERGİ AVANTAJI SAĞLANSIN

İsveç başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde uygulanan formüle göre şirketlerin belli bir süre kiraya verilmek şartıyla ev veya iş yeri üretebildiklerine dikkat çeken Akçam, Türkiye’de de kiralamak için ev üretecek şirketlere vergi avantajı sağlanması çağrısında bulundu. Akçam, “Yapılacak düzenlemeler ile vergi istisnaları uygulanacağı için bu gayrimenkullerin maliyeti, piyasadaki benzerlerinden daha düşük olur. Gayrimenkul sahibi şirketler, kira geliri elde etmenin yanı sıra bu mülkleri bilançolarına değer olarak da işleyebilir. Kira artışını frenlemesi beklenen bu sistemden, sadece satmak için konut üreten TOKİ’nin de faydalanması ve kiralamak üzere de gayrimenkul üretmesi gerekir. TOKİ’nin yanı sıra gayrimenkul üreten belediye şirketleri de sisteme dâhil edilebilir. Bahse konu formülün hayata geçirilmesiyle kira artışını orta vadede engeller” dedi. Akçam, yasal düzenlemeler ile kira amaçlı konut üretiminin cazip hâle getirilebileceğini ve yasal altyapının oluşturulması durumunda, satış amaçlı üretim yapan bazı şirketlerin de bu sisteme geçebileceğini söyledi.

‘BÖLGESEL TAVAN’ ÖNERİSİ

Hollanda’nın yüksek kira artışlarının önüne geçmek için kira bedellerine üst sınır getirme kararı aldığını hatırlatan Akçam, benzer bir yöntemin Türkiye’de de uygulanması gerektiğini ifade etti. Akçam, şöyle konuştu: Ancak Türkiye’de, Hollanda’dan farklı olarak kira artışlarına getirilecek limitler, bölgesel olmalı. Bu kapsamda, başta büyükşehirler olmak üzere belli bölgelerdeki kira artışlarına bir sınırlama getirilebilir. Örneğin; daha çok İstanbul gündemde. İstanbul’un belli bölgelerinde yüksek kira artışları söz konusu. Bu bölgeler belirlenebilir ve buna göre oransal sınırlamalar getirilebilir. Mülk sahiplerinin mağdur olmaması için de kira gelirlerinden alınan vergilerde indirime gidilmesi gibi öneriler de dikkate alınarak değişik formüller devreye alınabilir. Böylece, konut arzı karşılanarak kira artışları dizginlenmiş olur.

İLK EVİM ARSA

21 Mart: Çanakkale 700 (Müstakil)
21 Mart:  Tekirdağ 1.400 (Müstakil)
21 Mart:  Erzurum 500 (Müstakil)
22 Mart:  Manisa 400 (Müstakil)
22 Mart:  Sivas 600 (Müstakil)
22 Mart:  Sakarya 400 (Müstakil)
22 Mart: Mersin 200 (Müstakil)
22 Mart: Kütahya 1.000 (Müstakil)
23 Mart: Bursa 1.000 (Müstakil)
23 Mart:  Van 2 bin (Müstakil)
24 Mart: Çankırı 81 (Müşterek)
24 Mart: Kütahya 160 (Müşterek)
24 Mart: Van 662 (Müşterek)
24 Mart: Çankırı 700 (Müstakil)
27 Mart: Antalya 10 bin (Müşterek)
27 Mart: İstanbul 10 bin (Müstakil)

İLK İŞ YERİM

23 Mart: Sivas Merkez 195
23 Mart:  Afyonkarahisar Başmakçı 24
23 Mart: Aksaray Eskil 76
23 Mart:  Denizli Babadağ 58
23 Mart: İzmir Kemalpaşa 64

‘İLK İŞ YERİM’ VE ‘İLK EVİM ARSA’ KURALARI DEVAM EDİYOR 

 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) eliyle hayata geçirdiği ve 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle ara verilen Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi ‘İlk Evim, İlk İş Yerim’ ve ‘İlk Evim Arsa’ projelerinde kura çekimlerine 6 Mart itibarıyla Ankara ile yeniden başlanmıştı. Bir taraftan afet bölgelerindeki geçici ve kalıcı deprem konutları inşa edilirken bir yandan da sosyal konut hamlesi eş zamanlı olarak devam ediyor. ‘İlk İş Yerim’ projesinde ikinci etap kura çekimleri 23 Mart’ta 5 il ve ilçede 417 iş yeri için devam edecek. Altyapısı tamamlanmış, imar planı hazırlanmış 1 milyon ‘İlk Evim Arsa’ kuraları ise dün Edirne (600 müstakil), Bolu (750 müşterek), Rize (30 müstakil), Düzce (80 müstakil), Yalova (100 müstakil) ve Çorum’da (750 müstakil) çekilirken, 27 Mart’a kadar İstanbul’un da aralarında olduğu 13 ilde daha çekiliş yapılacak. Böylece 19 ilde 32 bin 113 hak sahibi müstakil ya da müşterek arsa sahibi olacak. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...