Kiralar arttı, evden çıkarmalar başladı

Kiralar arttı, evden çıkarmalar başladı

EKONOMİ Haberleri

Son dönemde İstanbul başta olmak üzere birçok büyükşehirde kiralık ev bulmak zorlaştı. Hatta Şişli, Kadıköy, Bakırköy, Üsküdar gibi bazı bölgelerde ev arayan vatandaşlar, emlakçılara ismini yazdırıp haftalarca sıra gelmesini bekliyor. Bu durumu fırsat bilen bazı ev sahipleri ise eski kiracılarını çıkarıp yerine aynı evi iki katı fiyatına kiralamaya başladı.

Pandeminin inşaat sektörünü derinden etkilediğini ifade eden Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, “Normalde yapılması gereken konut sayısının ancak yarısı yapılabildi. Ayrıca faizlerin yükselmesi hem konut arzını hem de konut satışlarını geriletti. Bunların yanı sıra normalleşmeyle evlilik sezonunun açılması, taşınmaların başlaması, kentsel dönüşümdeki hareketlilik kiralık fiyatlarını artırmaya devam ediyor. Örneğin İstanbul’da 1.500 TL olan bir daire yeni kiracılara 2.500 TL’lere kadar fiyatlara kiralanabiliyor. Öyle ki; Şişli, Kadıköy, Bakırköy ve Üsküdar gibi bazı ilçelerde kiracı olmak için vatandaşlar, emlakçılara isim yazdırıp haftalarca sıra bekliyorlar. Kira artışlarının üçüncü çeyrekte üniversiteler açıldığı zaman daha da artacağını düşünüyoruz” dedi.

TAHLİYE HAKLARI YOK
Ev sahiplerinin kiracıların yükümlülüklerini yerine getirdiği müddetçe kiracılarını çıkaramayacaklarını dile getiren Akdoğan “Taşınmaz satışında bile mevcut kira kontratı devam eder. Yeni şart istenemez. Yeni kontrat gerekmez. Mevcut kiracılarda ise kira kontratı bir yıllık bile olsa kira sözleşmesi otomatik olarak uzar. Haklı bir sebep olmadıkça; mesela, kira bedelleri o bölgede yükseldi diyerek kiracının tahliyesi talep edilemez” diye konuştu. Akdoğan, herhangi bir hukuksuzluk karşısında kiracıların Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden şikâyette bulunabileceğini söyledi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...