Kira anlaşmazlığında devreye arabuluculuk girdi: Kademeli artış formülüyle taraflar uzlaştı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Kira anlaşmazlığında devreye arabuluculuk girdi: Kademeli artış formülüyle taraflar uzlaştı

Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı

İzmir'de kira miktarı konusunda sorun yaşayan ev sahibi ile kiracı arasındaki anlaşmazlık yargıya taşındı. Kiracı ve ev sahibi arabuluculuk masasında kademeli artış formülü ile el sıkıştı.

İzmir'de Çiğli'deki evinin olduğu bölgede ortalama kira bedellerinin 8-9 bin lira arasında değiştiğini söyleyen M.D., kiracısı Atilla Figen'den 1750 lira olan aylık kirasını yükseltmesini talep etti.

ZORUNLU ARABULUCULUK DEVREYE GİRDİ

Tarafların yaptığı görüşme sonucu anlaşamaması üzerine konu yargıya taşındı ve zorunlu arabuluculuk devreye girdi.

Görüşmelerin ardından arabuluculuk masasında ev sahibi ile kiracı kademeli zam şartıyla anlaşma sağladı.

İmzalanan anlaşmaya göre, kiracı ev sahibine 2024 yılının haziran ayına kadar aylık 3 bin lira, haziran ve ağustos ayları arasında 5 bin lira ödeyecek. 2024 yılının ağustos ayından itibaren kiraya Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranında zam yapılacak.

İKİ TARAFIN DA VEKİLİ VARDI

Avukat ve arabulucu İrfan Medet Akpınar,  eylül ayından itibaren kiracı ve kiraya veren ilişkilerinden kaynaklanan hukuki ihtilafların önce arabuluculuktan geçtiğini söyledi.

M.D. ile Atilla Figen anlaşmazlığına ilişkin dosya ile görevlendirildiğinde ilk olarak taraflarla irtibata geçtiğini aktaran Akpınar, "Şanslı olduğum bir nokta vardı ki her iki tarafın da vekili vardı. Bu süreçte avukat meslektaşlarım da çok fazla katkı koydu." dedi.

KADEMELİ ARTIŞ KONUSUNDA ANLAŞMA SAĞLADIK

Aralarında 7 yıldır kiracı ve ev sahibi ilişkisi olan tarafların birbirini iyi anladığını belirten Akpınar, "Ev sahibi, uzun yıllar kiracısı olması sebebiyle ve kiracımızın özel durumlarını da dikkate alarak çok ciddi katkı sundu. Kiracımız da kendi şartlarını zorlayarak kiraya verenin kendisine sunmuş olduğu bu imkanları ve iyi niyeti boşa çıkarmamak adına çok yoğun çaba sarf etti. Sonuçta kademeli bir artış konusunda anlaşma sağlandı. Kira bedelinin önce 3, sonra 5 bin liraya yükseltilmesi ve son aşamada TÜFE oranında zam uygulanması söz konusu oldu. Oldukça emek sarf ettik ama netice güzeldi. İki taraf da dostane şekilde el sıkışarak masadan kalktı."

EV SAHİBİM ANLAYIŞLI BİR İNSAN

Kiracı Atilla Figen, bugüne kadar kiralarını düzenli yatırdığını ve ev sahibiyle hiç sorun yaşamadığını dile getirdi.

Figen, emekli maaşıyla geçinmeye çalıştığını söyledi ve  "Kimse kavgayı sevmez. Benim şanslı olduğum taraf ev sahibimin anlayışlı bir insan olması. Ben de şeker hastası olmasam daha da iyi olacak. Arabulucu devreye girdiğinde durum daha değişik oluyor. İki taraf da elinden gelen gayreti gösteriyor." diye konuştu.

Kiracının avukatı Ceyhun Yıldırım ise arabuluculuğun yeni bir kavram olmadığını ancak kira anlaşmazlıklarında yeni uygulandığına işaret etti.

MUTLU SONA ULAŞTIK

Yıldırım, tarafların görüşmelere uzlaşabilme ihtimalini göz önünde bulundurarak katılması durumunda çözüme ulaşabileceklerini söyledi.

Ev sahibinin avukatı Haydar Tekinay ise 7 yıllık kiracı ve kiraya veren ilişkisinin arabuluculuk sayesinde devam edeceğini belirterek, "Taraflar birbirlerinin ekonomik durumlarını biliyordu ve uygun bir artış yapıldı. Mutlu sona ulaştık." ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...