'Kıdem' peşin verilirse işçi ve işveren rahatlar

'Kıdem' peşin verilirse işçi ve işveren rahatlar

Ekonomi Haberleri

"Maaşını alan işçinin 'kıdem tazminatının da her ay bireysel hesabına yatırılması' kaydıyla bu ihtilaf konusunu ortadan kaldırmamız gerekiyor" dedi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Bir işçinin 15 sene çalışıp da kıdem tazminatını alıp alamayacağı endişesini yaşamaması gerekiyor" dedi. İnegöl'de bir ambalaj fabrikasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde devreye giren ve greve gidilmeden meseleyi uzlaşmayla sonuçlandıran Bakan Çelik, burada kıdem tazminatı meselesine değindi. Bakan Çelik, "Güçlü ve oturmuş firmalarda böyle bir problem yok. Ama küçük firmalarda kıdem tazminatıyla ilgili çalışanların ciddi problemlerle karşı karşıya olduğunu, 10-15 yıl çalışmasına rağmen işletmede meydana gelen bir olumsuz gelişmeden dolayı işçi kardeşimizin emeğinin kıdem tazminata dönüşemediğini maalesef örnekleriyle yaşıyoruz. İşçinin kendi hesabına her ay nasıl sigorta primi yatıyorsa o şekilde kıdem tazminatı primi de yatmalı. İşletmenin hesabını işçi neden yapsın? 'İşler iyi gidecek mi? Gitmeyecek mi? Kapatacak mı?' Neden bunlarla işçi kafasını meşgul etsin. İşçi üretimine baksın. Dolayısıyla her ay maaşını alan işçinin, her ay sigorta primi ödenen işçinin, kıdem tazminatının da her ay bireysel hesabına yatırılması kaydıyla işçi-işveren arasındaki ana ihtilaf konusunu ortadan kaldırmamız gerekiyor. Bir işçinin kıdem tazminatını hak etmesi için en az 12 ay çalışması gerekiyor. 1 ay çalışıyorsa o emek değil mi? 1 ay çalışınca da 1 aylık tazminatın yatması gerekiyor hesaba. İşçi hak ettiğini ay sonunda mutlaka hesabında görmelidir" diye konuştu.




HİSARCIKLIOĞLU: nbsp;Kıdem tazminatı yükünde nbsp;dünya şampiyonuyuz!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, iş dünyasının en büyük sıkıntısının "istihdam üzerindeki vergi yükü" olduğunu vurguladı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen bir programa katılan Hisarcıklıoğlu, "İstihdamın üzerindeki vergi yükü OECD ülkelerinde yüzde 35, Türkiye'de yüzde 59'larda. Bir taraftan 'işsizlik olmasın, istihdam edelim, yatırımcı çekelim, yatırım yapalım' diyoruz. Ama adam çalıştıranı da cezalandıran bir sistem var. Vergi oranları bu olduğunda 'Bu ülkede yatırım yapılmaz' derler. Sistem, 'Adam çalıştırma' diyor bize. Yüzde 59 ile OECD ülkelerinin neredeyse bir buçuk katından daha yukarıdayız. Uluslararası arenada hepimizin rakibi bu ülkeler. Kıdem tazminatı yükünde de dünyada şampiyonuz, her yıla bir maaş!" dedi. Bu konuda bir çözüm geliştirdiklerini de anlatan Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) ile mesleği olmayan bir kişiye 3 ay meslek lisesinde herhangi bir alanda eğitim veriyoruz. Eğitirken sigorta yapıyoruz ve günde 25 lira harçlık veriyoruz. 3 ayın sonunda da bir iş yerine yerleştiriyoruz. Hiçbir masrafı olmadan 3 ay daha çalıştırıyoruz. Altı ayın sonunda hak ederse sertifika veriyoruz."



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...