Kentsel dönüşümde önemli hamle: Binalar tek tek incelenecek, milli servet heba olmayacak

Deprem kuşağı üzerinde bulunan Türkiye'de kentsel dönüşüm çalışmaları 'Yüzyılın felaketi' sonrası hız kazanırken, İTÜ'den yeni bir hamle geldi. Üniversite bünyesinde kurulması hedeflenen merkezle İstanbul’daki riskli ve risksiz yapılar ayıklanacak, dönüşümde nokta atışı yapılacak. Milli servet heba olmayacak.
6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 'Yüzyılın felaketi' olarak adlandırılan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Türkiye, adeta teyakkuza geçti. Sadece yurdun güneyinde değil, Ege'den Marmara'ya, Karadeniz'den İç Anadolu'ya kadar her bölgede yapıların depreme olan dayanıklılığı tartışmaya açıldı. Özellikle İstanbul'da beklenen 'büyük deprem' nedeniyle milyonları ağırlayan şehirde kentsel dönüşüm hızlandı.
Türkiye, depreme karşı hazırlıklarını sürdürürken, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nin 3'üncü toplantısı da önceki gün gerçekleştirildi. Bilim adamlarından ve akademisyenlerden oluşturulan 13 kurulun yönlendirmeleriyle 'depreme hazırlık çalışmaları'nda yol haritası yavaş yavaş netleşiyor. Bayramdan sonra yapılacak ve iki gün sürecek çalıştayla, mevcut durumun yönetimi, yeniden inşa sürecinde uygulanacak politikalarla, dirençli şehirlerin oluşturulması konusu netliğe kavuşturalacak.
"ZARARIN NERESİNDEN DÖNERSENİZ KÂRDIR"
Sabah Gazetesi'nin haberine göre; toplantı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Deprem ve Yer Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, "Son yaşadığımız depremle doğa bize çıtasının ne kadar yüksek olduğunu gösterdi. Bizim de o çıtaya göre kendimizi düzenlememiz lazım. Zararın neresinden dönerseniz kârdır" dedi.
İTÜ'DEN ÖNEMLİ HAMLE
Bilim insanları olarak hazırlık sürecine her türlü katkıyı sunmaya hazır olduklarını anlatan Yaltırak, şunları söyledi:
"Depreme hazırlık konusunda kaybedecek zamanımız yok. Benim de görev yaptığım İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) Aktif Fay Tehlikesi ve Risk Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (UYGAR) kurulması konusunda senato kararı alındı. Şimdi YÖK onayını bekliyoruz. Şüphesiz bu merkez olası İstanbul depremine hazırlık sürecinde büyük önem taşıyor. Mevcut durumda bir bölgede bulunan binalar aynı kriterlere göre değerlendiriliyor.
"BİNA BAZLI DEĞERLENDİRME İMKANI"
Bu merkez sayesinde kentsel dönüşüm konusunda noktasal performans devreye girecek. Yapacağımız çalışma bize bina bazlı değerlendirme imkânı sunacak. Bütün binalar aynı kritere göre değerlendirilmeyecek. Bir binanın kentsel dönüşüme girip girmeyeceği belirlenecek. İvme ve performans ilişkisine bakma imkânı elde edeceğiz. Deprem riski taşımayan yerler ayıklanacak. Evinizin tabanı hangi ivmeyi oluşturacak bileceksiniz. Milli servet heba olmayacak." (Sabah Gazetesi)
Bu video da ilginizi çekebilir...
Hasarlı binalar yıkılsın.Depremde ölmekdense gelen mala gelsin cana gelmesin.