Kentsel dönüşümde ‘master plan’ lazım!

Düzenleyen:
Kentsel dönüşümde ‘master  plan’ lazım!

Ekonomi Haberleri

İstanbul’un master plana ihtiyacı olduğunu belirten Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, “Yoğunluk olan yerde yoğunluk artışıyla kentsel dönüşümü devam ettirmememiz gerekiyor” dedi

Önder Çelik İSTANBUL
Emlak Konut GYO
Genel Müdürü Murat Kurum, İstanbul’da kentsel dönüşümün bir master plan çerçevesinde tek elden yürütülmesi gerektiğini söyledi. Doğa Şehircilik ve Başyapı İnşaat’ın Emlak Konut ile hasılat paylaşım yöntemiyle Basın Ekspres Yolu’nda hayata geçirdiği ‘Karat 34’ projesinin tanıtım toplantısında konuşan Murat Kurum, Emlak Konut’un projelerini kendi hazırladığı master plan çerçevesinde yaptığını kaydetti. “Ne yaptığımızı bilerek dönüştürmemiz gerekiyor” diyen Kurum şöyle konuştu: “Emlak Konut GYO olarak elimizden geldiğince projelerimizde yatay mimariyi uygulamaya çalışıyoruz. Ataşehir, Kayaşehir ve Hoşdere’deki büyük ölçekli projelerimiz master plan yapılarak gitmiştir. İstanbul’un geneline ilişkin bir plan yapılmalıdır. Buna ilişkin biz Emlak Konut olarak ufak bir çalışma yaptık. Neticede direkt bizim işimiz değil, ilgilileri, yetkilileri biz değiliz. Bu sektörde iş yapan en büyük GYO olarak böyle bir talebimiz var. Bu sefer hem yatırımcı hem konut alıcısı ne yapacağını bilir. Hem de bir vatandaş olarak söylüyorum; İstanbul’un tarihine, mirasına saygı duyarız ve her şeyi bu çerçevede yaparız. Bunu yapacak olan da master plandır. Hazırlanacak olan 1/25000’lik planlamadır. Bu planlamayla kentsel dönüşüm sürdürülebilir. Yoğunluk olan yerde yoğunluk artışıyla kentsel dönüşümü devam ettirmememiz gerekiyor. Bu yoğunluk artışını başka yerlere trampa etmemiz gerekiyor. Yüksekliği taşımamız gerekiyor. Yani bir siluet çizmemiz gerekiyor. Bu silueti de tarihî doku ile birlikte yapmamız gerekiyor.”
‘FAİZ İNDİRİMİ BEKLİYORUZ’
İnşaat sektörünün Türkiye’deki istihdamın yüzde 8’ini oluşturduğunu dile getiren Kurum, Türkiye’de günde 650 konut satışı olduğunu ifade etti. Konut talebindeki canlılığın sürdüğünü belirten Kurum, önümüzdeki süreçte faizde indirimler olmasını beklediklerini kaydetti. “Emlak Konut olarak biz faizleri indirdik” diyen Murat Kurum, “Yükleniciler ile ortak karar aldık. Bizim projelerimizde TÜFE’li satış gibi farklı alternatifler var. TÜFE’li almayıp belirli bir bedel üzerinden borçlanmak isteyenler için 0.70 faiz oranıyla 6 aydır satış yapıyoruz” diye konuştu.
YÜZDE 30 ÖN TALEP GELDİ
Karat 34’te 440 milyon liralık satış taahhüdü bulunduğunu dile getiren Murat Kurum, “Yüzde 39 oran karşılığında 171 milyon lira şirket payı toplam geliri taahhüt edildi. Projede 621 bağımsız bölüm var. Sektörde balon vardı, arz fazlası vardı diyenlere inat daha lansman öncesinde yüzde 30’a yakın ön talep geldi” dedi.

BAŞLANGIÇ FİYATI 229 BİN TL
Doğa Şehircilik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Ayvacı, Karat 34’ün, lokasyonu sebebiyle bir yatırım fırsatı sunduğunu kaydetti. Başyapı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Musa Baş ise, projede başlangıç fiyatının KDV hariç 6.150 TL olduğunu söyledi. ‘Karat 34’te daire fiyatları yüzde 18 KDV dahil 229 bin TL’den, ofis fiyatları ise yüzde 18 KDV dahil 874 bin TL’den başlıyor. 3’ü rezidans 3’ü ofis olmak üzere 6 bloktan oluşan projedeki daireler 28.5 metrekare ile 267 metrekare arasında değişiyor.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...