Kendiliğinden yetişiyor, vatandaşlar topluyor! Pazara götüren parayı, yiyen şifayı buluyor

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı-Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Kendiliğinden yetişiyor, vatandaşlar topluyor! Pazara götüren parayı, yiyen şifayı buluyor

Ekonomi Haberleri  / İhlas Haber Ajansı-Türkiye Gazetesi

Yozgat'ta yüksek kesimlerde kendiliğinden yetişen 'alıç meyvesi' vatandaşlar tarafından toplanmaya başladı. Marmelat ve sirke şeklinde tüketilen alıç meyvesinin sağlığa birçok faydası bulunuyor

Alıç meyvesi, Yozgat'ta yüksek kesimlerde kendiliğinden yetişiyor ve olgunlaşıyor. Vatandaşlar, sağlığa faydaları saymakla bitmeyen meyveyi toplamaya başladı. Tam bir şifa deposu olan alıç meyvesinin astım, bronşit, kalp-damar, şeker ve tansiyon hastalıklarına iyi geldiği belirtiliyor.

VATANDAŞLAR TARAFINDAN TOPLANIYOR

Sonbahar meyvesi olarak tanımlanan ve doğada kendiliğinden yetişen koyu sarı veya kırmızı meyveleri olan alıç, yöre halkı tarafından ilgi görüyor. Kentin yüksek kesimlerinde ve ormanlık alanlarda yetişen alıç meyvesi, vatandaşlar tarafından toplanarak marmelat ve sirke şeklinde tüketiliyor.

50 LİRAYA SATILIYOR

Özellikle alıç sirkesi, bağışıklık sistemini destekleyici özelliğiyle son yıllarda sıklıkla tercih ediliyor. Kalp sağlığının yanı sıra kolesterol, şeker, tansiyon gibi rahatsızlıklar üzerindeki olumlu etkileri, yöre halkının bu meyveye olan talebini artırıyor. Ticaretini yapanlar da dağlardan topladığı alıçları, kent meydanında meraklıları ile buluşturuyor. Doğadan toplanan alıcın kilogramı da pazarda 30 ila 50 lira arasında satışa sunuluyor.

Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Araplı beldesinde yaşayan Lokman Atıl, sonbahar mevsimi ile alıçların olgunlaştığını ve yöre halkı tarafından toplanmaya başlandığını söyleyerek, "Alıç meyvesi çalılık arazilerde ve dik yamaçlarda kendiliğinden yetişir, kalp rahatsızlıklarına oldukça faydalıdır. Birçok vitamini içinde barındırır. Biz buralarda topladığımız alıçları sirkesi ve marmelatını yaparız. Soğuk kış günlerinde bağışıklık sistemini güçlendirmek için birebirdir" dedi.

ALIÇ MEYVESİ

Alıç, aslında Akdeniz’de yüzyıllardır yetişen Gülgiller ailesinden gelen bir ağaçtır. Halk arasında yemişen, akdiken ve barutan isimleri verilen alıç meyvesi, 50’den fazla türüyle kırmızı, kırmızı-kahverengi, sarı renktedir. Yaprakları da faydalı olan alıç meyvesi ise hem taze hem de kuru olarak tüketilir.

ALIÇ MEYVESİNİN FAYDALARI 

  • Antioksidan Zengini
  • İnflamasyona Karşı
  • Tansiyonu Düşürebilir
  • Kalbi Destekler
  • Kolesterol Karşıtı
  • Sindirimi İyileştirebilir
  • Böbrek Taşına İyi Gelebilir
  • Cildi Gençleştirebilir
  • Sakinleştirebilir

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: İhlas Haber Ajansı-Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...