Kekik krizi! Kilosu 13 lira, ihracatçı bekliyor toplayan yok

Düzenleyen:
Kekik krizi! Kilosu 13 lira, ihracatçı bekliyor toplayan yok

Ekonomi Haberleri

Yılda 20 bin ton ihracatı yapılıyor. Kalitelisinin kilosu 13 lira ama köylerde genç nüfus kalmadı, toplayan yok. İhracatçı “Bu ürün, tarlalarda planlı olarak üretilmeli” diyor...

Türkiye’de en fazla kullanılan tatlandırıcı ve baharatlardan olan, ilaç ve kozmetikte de kullanılan kekikte büyük kriz yaşanıyor. Yılda yaklaşık 20 bin ton kekik ihracatının yapıldığı Türkiye’de ihracatçılar satacak kekik bulmakta zorlanıyor. Dağ köylerinde genç nüfus kalmadığı için toplama usulüyle elde edilemeyen ürünün sıkıntısını çeken firmalar, üretimi artırmanın yollarını arıyor. Son 2-3 yıldır büyük sıkıntı yaşayan kekik ihracatçılarının şu anda sadece Denizli’de bir bölgede tarlada üretilen kekik üretiminin planlı olarak artırılması gerektiğini söyleyen Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis Üyesi ve tıbbi-aromatik bitki ihracatçısı Ergin Civan “Türkiye’nin hızlı bir şekilde kekik üretimini artırması lazım. Denizli projesi çok başarılı bir projeydi. Türkiye’de daha önce kekiğin tarımı yapılmıyordu, tarlada ekimi yoktu. 10- 15 sene önce Denizli’nin bazı ilçelerinde kekiğin tarlada ekimi başladı. Şu anda Türkiye’de üretilen kekiğin yüzde 80’i o bölgede üretiliyor. Bunun gibi yeni bölgeler geliştirilmesi gerek.” diye konuştu.

DÜNYAYA SATIYORUZ
Dünyada Akdeniz mutfağı tarzı beslenmenin yükseliş trendinde olduğunu, kekik ve diğer aromatik bitkilerin de bu sebeple daha fazla talep gördüğünü  söyleyen Ergen Civan, planlama ile üretimin artırılması gerektiğini ifade etti. Kekik; Kenya’dan Endonezya’ya, Kore’den Japonya’ya, Avustralya’dan Yeni Zelanda’ya, Kolombiya’dan Brezilya’ya kadar dünyanın dört bir yanına satılıyor. Ama en büyük pazar payına Kuzey Amerika, Kanada ve Avrupa sahip.

Kilosu 13 lira
Türkiye’den yılda toplam işlenmiş kekik ihracatı 20 bin tonun üzerinde. Bu ihtiyacın karşılanması için 35- 40 bin ton kekiğe ihtiyaç var. İhracatçılar ürün bulamıyor ama dünyada talep sürekli artıyor. Kekiğin kilosu 5 lira ile 13 lira arasında değişiyor.

Gelir yüksek
İhtiyacın yaklaşık yüzde 20’sini dağ- orman köylerindeki köylüler topluyor. Ergin Civan “Dağlarda kekik var ama köyde genç kalmadı. Yaşlılar da çok sınırlı topluyor ya da toplamıyor. ” diyor.

Ada çayı ve mantar çok büyük ihtiyaç
Köylerde genç nüfus olmayışının sektör açısından büyük sorun olduğuna da değinen Ergin Civan, bir gencin köyünde kekik ve diğer tıbbi aromatik bitkileri toplayarak, asgari ücretten daha çok bir kazanca sahip olabileceğini de söyledi. Bu şekilde rahatlıkla geçimin sağlanabileceğini belirten Civan “Sadece kekik değil ada çayı, mantar gibi birçok doğal ürün var. Bir aile toplama işiyle uğraşsa kişi başı asgari ücretten fazla kazanır ama insanlar ilgi göstermiyor” dedi.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...