Kaymak tabaka skandalı büyüyor

- Güncelleme:
Kaymak tabaka skandalı büyüyor
Ekonomi Haberleri

Hükümet temsilcileri ile birlikte en zenginlerin isimleri de vergi kaçıranlar listesine girdi.

Aralarında birçok ülkenin hükümet temsilcileri, siyasetçileri, zenginler, bunların yakınları ile yardımcılarının da aralarında bulunduğu dünya genelindeki 30 bin vergi kaçakçısının yasa dışı hesabı ifşa edildi. Yaklaşık 60 ülkeden 160 gazetecinin oluşturduğu bir ağ olan Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) adlı kuruluş, kendilerine sızdırılan 2.5 milyondan fazla dosya sayesinde British Virgin Adaları ve Cook Adaları gibi offshore bölgelerinde bulunan gizli şirketler ile özel fonların arkasındaki isimlerin ortaya çıktığını açıkladı. ICIJ'ın verdiği bilgilere göre, offshore yapılarını kullanan bu kişiler, gizlilik ve vergi avantajlarından faydalanırken malikane, yat, değerli sanat eserleri ve diğer varlıklar satın alıyorlar. Dünyanın en büyük bankalarından bazılarının da müşterilerini offshore'daki gizli şirketlerden faydalandırdığı, bazı muhasebeci ve aracıların da patronlarının kara paralarını aklamada, kimliklerini ve iş ilişkilerini gizlemede yardımcı oldukları ileri sürüldü. İsviçre'de 300, İtalya'da 200, Yunanistan'da ise 103 ismin yer aldığı listede Hindistan'dan iki milletvekilinin adı geçiyor. Halkı yokluk içinde yaşayan Zimbabve diktatörü Robert Mugabe'nin tüm servetini vergi cennetlerinde tuttuğu anlaşılırken iddialara göre Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Şuvalov'un eşi Olga Şuvalova'nın Virgin Adaları'nda offshore hesabı var. Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev'in aile üyelerinin en az 4 offshore şirketinde hisse sahibi olduğu, ülkede 4.5 milyar dolarlık inşaat ihalesi kazanan Hassan Gozal isimli iş adamının başkanın, kızları Arzu ve Leyla adına Virgin Adaları'nda kurulan offshore şirketlerinin de direktörlüğünü yaptığı anlaşıldı. Belgelerde Aliyev ailesinin yanı sıra Kanada, Pakistan, Filipinler, Tayland, Moğalistan gibi ülkelerde siyasilerin ve ailelerinin vergi kaçırmak ve/veya servetlerini gizlemek için para cennetlerine başvurdukları görülüyor. İspanya'nın en büyük sanat koleksiyoncusu ve eski İspanya güzeli Barones Carmen Thyssen-Bornemisza'nın sanat eserlerini satın alırken offshore şirketlerini kullanarak vergi kaçırdığı belirtilirken, Doğu Alman istihbaratının eski müdürünün oğlu Franz Wolf, Almanya'daki isimler arasında en çok göze çarpan kişi oldu.


Offshore bankacılığı nedir?
Aslında kıyı ötesi anlamına gelen offshore bankacılığı, genellikle küçük ada ülkelerinde yapılmasına rağmen, İsviçre, Lüksemburg ve Andorra gibi ülkelerdeki bankacılık için de kullanılan bir terim. Offshore bankacılığın sağladığı avantajlardan bazıları, çok düşük vergi ya da sıfır vergi imkanı, gizlilik,
mevduata kolay erişim ile siyasal ve finansal istikrarsızlığa karşı koruma olarak biliniyor. Offshore bankacılık genellikle yeraltı ekonomisi, organize suç, vergi kaçırma ve kara para aklama gibi konularla gündeme geliyor.



"Vergi cennetleri" için acil çağrı
AB Komisyonu, Avrupa Birliği üyesi ülkeleri vergi kaçakçılığıyla mücadeleyi sıkılaştırmaya çağırdı. AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, "Komisyon'a göre gerek bireylerin gerekse firma veya üçüncü ülkelerin, uluslararası hukuktaki boşluklardan yararlanarak vergi kaçırmayı mümkün kılacak bir hareket alanı oluşturmaları kabul edilemez" ifadesi kullanıldı. Komisyon sözcüsü ise üye ülkelerin bir an önce vergi cennetlerinin ortak tanımı konusunda uzlaşmaya varması gerektiğini söyledi. Avrupa Birliği ülkeleri vergi cennetleri sayesinde kaçırılan vergilerle yılda yaklaşık 1 trilyon euro zarar ediyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...