Kaya gazında ilk sonuçlar Mart ayında

Kaya gazında ilk sonuçlar Mart ayında
Ekonomi Haberleri

Diyarbakır'daki Sarıbuğday-1 kuyusunda delme işlemleri bitti. Önümüzdeki ay kuyuya su pompalanacak ve parçalanan kayadan gaz çıkması sağlanacak.

Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak üzere bir hamle daha geliyor. Enerji kaynaklarını çeşitlendirme ve yerli üretimi artırmayı hedefleyen ekonomi yönetimi, kaya gazına yönelik çalışmalarını hızlandırdı. Geçen yıl sondajın başladığı Diyarbakır'daki Sarıbuğday-1 kuyusunda önümüzdeki ay su pompalanarak çatlatma aşamasına geçiliyor. 3 bin 930 metreye inilen ve yatay olarak 1 kilometre gidilen çalışmalarda çatlatmanın yapılmasının ardından gaz gelmesi beklenecek. Genellikle çatlatmanın ardından üç ay sonra gaz gelmeye başladığını ifade eden Enerji Bakanlığı yetkilileri, yeni sondajların başlayacağını da açıkladı. Öncelikli olarak Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile birlikte Diyarbakır'daki sondaj çalışmasında ortaklık yapan Shell firması, kulesini 20 km ilerideki bir başka kuyuya götürecek. Güneydoğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere Trakya Havzası'ndaki arama faaliyetleri de 2014 yılında hız kazanacak. Yaraştırmalara göre, her iki bölgede de önemli miktarda kaya gazı potansiyeli bulunuyor. Diyarbakır Sarıbuğday-1 kuyusunda yapılan sondajda 3 bin 930 metreye ulaşılırken buradaki çalışmaların 2014 yılında tamamlanması planlanıyor. Ayrıca 21 Ekim tarihi itibariyle Güneydoğu Anadolu'da ikinci kuyu olan Konacık-1 kuyusunun sondajına başlandı. Güneydoğu Anadolu ve Trakya Bölgeleri'nin yanı sıra Karadeniz, Doğu Anadolu, Tuz Gölü civarı ve Toroslar, Türkiye'de kaya gazı olduğu düşünülen diğer alanlar. Çalışmaları değerlendiren Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Trakya'da yabancı bir şirketle görüşmelerimiz sürüyor. Anlaşma sağlarsak 18 ay zarfında en az 5 yeni kuyu ve 2 eski kuyuda hidrolik çatlatma yapılacak. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Batman ve Diyarbakır'da 4 ruhsat alanında Shell ile ortak kaya gazı ve petrol arama çalışmaları kapsamında 5 adet dikey kuyu açılacak. Sonuçlara göre, sonradan 2 yatay kuyu açılacak. TPAO dikey kuyulardan birinin sondajını da kendisi yaptı. Bu projelerin kısa zamanda gerçekleştirilmesiyle ülkemizin kaya gazı ve kaya petrolü potansiyeli ortaya konulacak'' dedi.
Rezerv 40 yıllık ihtiyacı karşılar
Amerika'nın üretim hamlesi ile dünyanın dikkatini çekmeye başlayan kaya gazına, petrol ve doğalgazda önemli oranda dışa bağımlı olan Türkiye'de özel önem veriliyor. Uzmanlara göre, Türkiye'nin üretilebilir kaya gazı rezervi 1,8 trilyon metreküp olarak hesaplanıyor. Söz konusu miktarla Türkiye'nin 40 yıllık gaz ihtiyacının karşılanabileceği ifade ediliyor. ABD'de önemli miktarda kaya gazı çıkarılmasının ardından doğalgaz fiyatlarında da büyük düşüşler oldu.





Cenk Esen/TÜRKİYE GAZETESİ



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...