Kavanoz bu yıl zor kapanacak: Kışlık konservenin maliyeti katlandı

Düzenleyen: / Kaynak: KAAN ZENGİNLİ
- Güncelleme:
Kavanoz bu yıl zor kapanacak: Kışlık konservenin maliyeti katlandı

Ekonomi Haberleri  / KAAN ZENGİNLİ

Kışlık domates sosu ve salça yapımı maliyeti geçen yıla göre iki kat arttı. Salçalık domatesin kilosu 13-14 lira arasında değişirken, salçalık biberin kilosu 18 lira civarında seyrediyor. Kapak ve kavanoz fiyatı da eklendiğinde 10 kavanoz domates salçası 600 lirayı geçiyor. 10 kavanoz biber salçası ise kavanozla birlikte 950 lira civarında.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Yaz aylarının sonuna gelinmesi ile birlikte evlerde yapılan kış hazırlıkları başladı. Ev hanımları domates sosu, salça ve erişte gibi kışlık erzak için kolları sıvadı. Ancak fiyatlar geçen yıla göre iki katına çıkınca, evde yapılan konserve miktarları da azaldı. Geçen yıl salçalık domatesin kilogram fiyatı 5-7 lira arasında değişirken, bu yıl pazarda 13-14 liraya kadar çıktı. Aynı şekilde soslar için kullanılan sivri biber fiyatı da bu seviyelere yükseldi. Salça için kullanılan kırmızı kapya biberin kilosu ise 17 liraya alıcı buluyor. Basit bir hesapla; 10 kavanoz domates salçası için 35 kilo domates kullanmak gerekiyor; Bu da 500 liraya tekabül ediyor. Aynı şekilde 10 adet kavanozu da eklersek (kavanoz başı 15 TL), 10 kavanoz domates salçasının toplam maliyeti 650 lirayı görüyor. Geçen yıldan kavanozu olanlar ise yalnızca kapak alıyor, bu durumda da; kapağın tanesi 3 liradan toplam rakam 530 lirayı buluyor. İçine yeşil sivri biber dâhil edilmiş sosların fiyatı ise biraz daha yükseliyor.

BİBER SALÇASI DAHA YÜKSEK

Domates yerine biber salçası yapmayı düşünenler için fiyat daha da yükseliyor. 10 kavanoz biber için 45 kilo biber kullanmak gerekiyor. Kilosu 18 liradan 10 kanavoz biber salçasının fiyatı 800 liraya tekabül ediyor. Kavanozlar ile birlikte fiyat 950 lira civarına geliyor. Sadece kapak kullanılırsa fiyatı 830 lira civarını görüyor. Aynı şekilde 1 kilo eriştenin evde yapım maliyeti ise 50 lira civarında.

Kavanoz bu yıl zor kapanacak: Kışlık konservenin maliyeti katlandı

YİNE DE DAHA HESAPLI OLUYOR

Pazarcı esnafı salçalık domates ve bibere ilginin olduğunu belirtiyor. Pazarcı Hüseyin Tüysüz “Mahsulün tarladan çıkışı, ekimi, dikimi her şey para. Çiftçinin maliyeti de çok arttı. Şu an salçalık domates 12-13 lira arasında değişiyor. Geçen yıl 5 liraya kadar düşmüştü. Biz de toptan alımlarda 10 liraya kadar düşüyoruz. Çünkü vatandaşa ağır geliyor. Biber de fiyat daha yüksek” dedi. Fiyatlar yüksek olsa da ürünlere ilginin olduğunu söyleyen Tüysüz “Salça yemeklerin olmazsa olmazı, her ne kadar fiyatı artsa da evde yapılan ürün hem daha sağlıklı hem de fiyatı daha uygun” diye konuştu. 

KAVANOZ VE KAPAK SATIŞLARI DA ARTTI

İstanbul Eminönü ve İstoç’ta kavanoz ve kapak satışları da arttı. Esnaf Ramazan Güner “Türkiye’nin bütün illerinden talep var. Fiyatlar geçen yıla göre arttı. Kavanoz fiyatı 15-17 lira arasında değişiyor. Kapaklar ise 3-5 lira civarında” dedi. “Mal geldiği gibi gidiyor” diyen Güner “İnternetten satışa başladık o tarafa sipariş yetişmiyor. Ayrıca pazarcılar alıyor. Son 1 haftadır gayet iyi. Zaten biz de dönemsel olarak bu ürünleri satıyoruz. Genelde kışa girerken bir ay kadar satış yapar bitiririz. Normal dönemde kavanoza ve kapağa pek ilgi olmaz” ifadelerini kullandı.

7,90 TL KAMPANYASI STOKLARI TÜKETTİ

Büyük zincir marketlerin salçalık domates kampanyaları büyük ilgi gördü. İki büyük market geçen hafta salçalık domates fiyatını 7,90’a çekti. Üstelik ‘eve teslim’ kampanyası başlattı. Hâl böyle olunca ürünlere talep patladı. Vatandaşlar uygun fiyatlı olması nedeniyle çok alım yaptı. Bugün bu iki büyük zincir markette salçalık domates stokları tükendi. Kampanyanın devam edip etmeyeceği ile ilgili net bir bilgi yok.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: KAAN ZENGİNLİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...