Kartopu gibi başlayan bitcoin çılgınlığa döndü

Kartopu gibi başlayan bitcoin çılgınlığa döndü

Ekonomi Haberleri

Bir bilgisayar korsanı tarafından başlatılan sanal para bitcoinin değeri dört yılda 1,3 dolardan 355 dolara yükseldi, ilk ATM'si kuruldu

Deneysel olarak başlatılmış dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir insana ödeme yapmayı sağlayan sanal bir para birimi bitcoin, Çin'den gelen taleple işlem gördüğü piyasalarda 355 dolara yükseldi ve toplam bitcoin piyasası 4,1 milyar dolara ulaştı. 2009 yılında Satoshi Nakamoto adlı bir bilgisayar korsanı tarafından başlatılan ve sanal ortamla buluştuğunda 1,3 dolar olan bitcoinin değeri 4 yılda 273 kat arttı. Bitcoinin kullanımında ise Türkiye 50 ülke arasında 45. sırada yer alıyor. Bitcoin yazılımının yayınlandığı Sourceforge sitesinde Türkiye'nin nüfusuna oranla sanal para kullanım oranının yüzde 0.013 olduğu belirtiliyor. Ülkelerin nüfuslarına göre sanal para kullanım oranı listesinde yüzde 0.597 ile İsveç birinci olurken, bu ülkeyi sırasıyla Finlandiya, Hollanda, Norveç ve Litvanya takip ediyor. Japonya, Filipinler, Endonezya ve Hindistan yer alıyor. Amerika Birleşik Devleti, bitcoin uygulamasının en çok indirildiği ülke olmasına rağmen, nüfusuna oranla listede 11. sırada yer alıyor. Robocoin firmasının geliştirdiği ilk bitcoin ATM'si, Kanada'nın Vancouver şehrinde bir kafeye yerleştirilerek, kullanıcılara bitcoin alım ve satım hizmeti sunmaya başladı. Kara para aklama ve diğer suçların önüne geçebilmek için, işlemlere günlük 1000 dolarlık sınırlama getirildi. Şirket, önümüzdeki ay dört adet makinayı daha hizmete sokmayı planlıyor.
Bitcoin'in geldiği son nokta
- 269 bin bitcoin hesabı var.
- Bu hesaplarda 11 milyon 979 bin bitcoin bulunuyor.
- Hesaplardaki bitcoinin toplam değeri 4 milyar 100 milyon dolar.
- Sanal ortamda saatte 59 bin bitcoin kullanılıyor.
- Her gün ortalama 868 bin bitcoin harcanıyor.
- 2009'da 1 bitcoin 1,3 dolara alınırken bugünkü değeri 355 dolar
Sanal Para ile neler satın alınıyor?
Dünyada kullanımı her gün artmaya devam eden bitcoinde hesabı bulunan kullanıcılar pek çok işlemlerini bitcoin ile alışverişe izin veren web siteleri üzerinden gerçekleştiriyor. Bitcoin ile alışverişe izin veren bu sitelerde kullanıcılar uçak bileti satın almadan otel rezervasyonlarına kadar bütün tatil işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Almanya'da bitcoin ile hesap ödeme imkanı sağlayan restoran sayıları artarken, sanal para ile altın, gümüş gibi değerli metaller de internet siteleri üzerinden satın alınıyor.
Güven ADALI - İSTANBUL

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...