Karpuzun tadı kaçtı! Çiftçi geçen yıl kazanamayınca bu yıl ekmedi

- Güncelleme:
Karpuzun tadı kaçtı! Çiftçi geçen yıl kazanamayınca bu yıl ekmedi

Ekonomi Haberleri

Geçen yıl kilosu 70 kuruşa kadar düşen karpuz, üreticisini memnun etmeyince, bu yıl ekim alanları azaldı. Dolayısıyla fiyatlar da yükselişe geçti. Sektör temsilcileri karpuzdaki fiyat artışında yağışın az olması ve girdi maliyetlerinin yükselmesinin de etkili olduğunu belirtiyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Tarımda plansız üretim bu defa da karpuz üreticisini vurdu. Geçen yıl fiyatı 70 kuruşun altına düşünce toplama ve taşıma maliyetini karşılamadığı için binlerce ton karpuz tarlada kalmıştı. Hâl böyle olunca çiftçi “kazanamıyoruz” diye bu yıl ekmedi. Bu yıl toplam rekolte geçen yıla göre yüzde 30 düştü. Ürün yeterince yağış almadı. Lojistik maliyetleri yükseldi. Fiyatlar yüksek olunca vatandaş karpuz almaya yanaşmadı. Talep olmayınca Anadolu’dan İstanbul’a pek ürün gelmedi. TÜİK verilerine göre temmuz ayında zam şampiyonu karpuz oldu.

YETERİNCE ÜRÜN EKİLMEDİ

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan “Bu yıl karpuz hasadı istenilen seviyede olmadı. Ürün az olması nedeniyle fiyatları yükseldi. Enflasyonist ortamda her ürünün fiyatı artıyor. Ancak sebze-meyve grubundaki fiyat artışları vatandaş tarafından tepki çekiyor. Geçen yıl tarlada 70 kuruşa düşünce, bu yıl çiftçi ürün ekmek istemedi. Dolayısıyla rekolte düştü. Bunun üstüne bir de girdi maliyetleri yükseldi. İlacı, gübresi, tohumu, mazotu hepsi direkt olarak fiyatlara yansıdı. Özellikle akaryakıt fiyatları ürünlerin fiyatlarını doğrudan etkiliyor” diye konuştu.

DEPREM DE ETKİLEDİ

Hatay, Malatya ve Adana bölgesinde yaşanan depremin de karpuz fiyatlarında etkili olduğunu söyleyen Yüksel Tavşan “Bu bölgeler karpuz üretiminin büyük kısmını gerçekleştiriyor. Deprem nedeniyle ekimler azaldı. Ekim azalınca fiyatlar yukarı çıktı. Mevsimsel sorunlar olduğunu da ifade eden Yüksel Tavşan “Bu yaz çok sıcak geçiyor. Yeterli yağış olmadı” diye konuştu. Yüksel ayrıca bu fiyatların artık normal olduğunu da belirterek “Bu ekonomik şartlarda bu fiyatlara alışmamız gerekiyor. Bugün 10 TL’yi geçen yılın 2 lirası gibi düşünmek lazım” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Hakikat17 Ağustos 2023 23:27

Karpuzun genetigi ile oynadiklari jcin uretici kendi agzinin tadini kendisi kacirdi.Cok kazanmak icin asili karpuz urettiler,tadida dayanikliligi da kacmis oldu.Kanaatsiz uretici,sukur bilmeyen esnaf.

Sonraki Haber Yükleniyor...