Kararda dava ihtimali etkili olmuş

Düzenleyen:
Kararda  dava ihtimali  etkili olmuş

Ekonomi Haberleri

Hükümetin sürpriz bir şekilde tüm taşeron çalışanlarının kamuda istihdam edilmesi kararının, ileride yardımcı iş statüsünde çalışanların dava yoluna gideceği endişesinden kaynaklandığı öğrenildi.

Yücel KAYAOĞLU ANKARA

Hükümetin, sürpriz bir kararla sadece asıl iş yapanları değil tüm taşeron çalışanları kamuda istihdam etme kararının altında çalışanların mahkemeye gitme ihtimalinin olduğu öğrenildi. Taşeron çalışanlarla ilgili karar toplantısı süreci geçen hafta başladı. Başbakan Davutoğlu’nun, 16 Mart Çarşamba günü ekonomi kurmayları ile uzun süren ‘Taşeron’ başlıklı bir toplantı yaptığı belirtildi. Kamu kurumlarında sadece asıl iş yapan taşeron çalışanların kamuda istihdam edilmesi kararının da bu toplantıda değiştiği ifade edildi. Edinilen bilgilere göre, AK Parti’nin ekonomi kurmayları seçim kampanyası sürecinde taşeron çalışanların kamuya alınacağı açıklamalarının vatandaş tarafından ‘Tümünün kamuda istihdam edilmesi’ olarak anlaşıldığını, bu durumda sadece asıl iş yapanların kamuya alınmasının vatandaş nezdinde güven kaybına yol açacağı değerlendirmeleri yapıldı. Parti teşkilatlarından da bu konuda yoğun talepler geldiği ifade edildi. Davutoğlu başkanlığındaki bu toplantıda, Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın da taşeron çalışanların tamamının kamuda istihdam edilmesi durumunda bütçeye getireceği yükün yanı sıra sistemin tüm artı ve eksileri kapsamında bir sunum yaptığı belirtildi.  Kamunun hizmet alımı yolu ile zaten taşeron çalıştıran firmalara bir ödeme yaptığı, asgari ücretin artışından dolayı ortaya çıkan maliyetin de yine devlet tarafından desteklendiği, bu durumda taşeron çalışanların tamamının kamuya alınmasının bütçeye fazladan bir yük getirmeyeceği tespiti yapıldı.
Hükümetin sürpriz taşeron kararında en önemli etken ise, yardımcı işlerde çalışanların ileride konuyu mahkemeye taşıması ihtimali oldu. AK Parti kurmayları, “Yardımcı işlerde çalışanların konuyu mahkemelere taşıması durumunda mahkemeler büyük ihtimalle bir eşitsizlik olduğu sonucuna varıp kamu aleyhine karar verecekti. Çünkü, kimin asıl iş yaptığı kimin yardımcı işi yaptığı ayrımının yapılması çok zor. Bunun tanımı neye göre yapılacak. Bazı kurumlarda yardımcı işlerde çalışanlar aslında bunlar asıl iş yapanlar aynı zamanda. Tam bir kaos olacaktı. Tümünün kamuya alınması ile birlikte haksızlıklar giderilecek ve daha adaletli olacağı sonucuna varıldı” değerlendirmesi yapıldı. Kapsam genişleyince tasarı da sil baştan tekrar hazırlandı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...