Karadeniz'de yeni gaz için haziran heyecanı

Karadeniz'de yeni gaz için haziran heyecanı

EKONOMİ Haberleri

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz'de bulunan Sakarya Gaz Sahası'nın oldukça büyük olduğunu belirterek, "Sismik veriler ümidimizi teyit ediyor. Yeni haberle ilgili haziranı bekleyelim. Emin olmadan açıklama yapmıyoruz. Bunlar büyük ve önemli işler" dedi.

Geçen yıl ağustos ayında Karadeniz'de Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfinin açıklandığını hatırlatan Bakan Dönmez, Türkali-2 kuyusunda tamamlama ve test işlemlerinin, 5 Mayıs itibarıyla Kanuni gemisi tarafından başlatıldığını söyledi. Fatih gemisinin de sahanın üretime hazırlanması için yeni sondajlara hazırlandığını aktaran Bakan Dönmez, "Barbaros Hayreddin Paşa gemisi de 3 boyutlu sismik çalışmalarına Karadeniz'de devam ediyor. Burada 30-40 arasında kuyu açmayı planlamıştık. Ancak ilk üretim için bu kadar beklemeye gerek yok. 5-6 kuyudan sonra üretime alabiliriz. 2027-2028'lerde maksimum üretim seviyesine ulaşmış olacağız" değerlendirmesinde bulundu.

AKDENİZ'DE DURUM
Dönmez, Türkiye'nin Akdeniz'de son 3 yıldır yaklaşık 8 derin deniz sondajı yaptığını vurgulayarak, şöyle devam etti: Bunlardan 3 tanesi KKTC'den aldığımız sahalarda, diğerleri kendi kıta sahanlığımızın olduğu bölgelerde... Bir taraftan da sismik çalışmalar devam ediyor. Akdeniz'de bazı kuyularda gaz emareleri var. Fakat emin olmadığımız için, ekonomik bir rezerv bulmadığımız için açıklamadık. Her bir sondajdan elde edilen veriler, daha önce elde edilen sismik verilerle kontrol ediliyor. Orada birkaç sondajımız daha olabilir. Onu zaman gösterecek. Doğu Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerin geçmişte birtakım keşifleri ve üretimleri söz konusu. Bir potansiyel olduğunu değerlendiriyoruz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...