Karadeniz gazına yüzer platform

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Karadeniz gazına yüzer platform
Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Sakarya Gaz Sahasından ilk faz kapsamında günlük 4 milyon metreküp gaz üreten TPAO’nun Faz-2 hazırlıklarına başladığı ve bunun için Brezilya’dan yüzer üretim platformu satın aldığı öğrenildi. Platform, Karadeniz’deki üretimi 20 milyon metreküpe çıkaracak.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Karadeniz’deki 710 milyar metreküplük doğalgaz keşfini karaya getiren ve üretime başlayan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Karadeniz’deki gaz üretiminde yeni bir adım atmaya hazırlanıyor. Karadeniz’deki projenin ilk fazı kapsamında 10 milyon metreküp üretime çıkmak için çalışmalarına devam eden TPAO, Sakarya Gaz Sahasından hâlihazırda günlük 4 milyon metreküp gaz üretiyor. İlk fazda üretim sürerken, Faz-2 ile üretim günlük 40 milyon metreküpe çıkarılacak. Faz-2’nin hazırlıklarına başlayan TPAO, önemli bir hamle daha yapacak. Edinilen bilgilere göre; TPAO, Brezilya’dan bir yüzer üretim platformu satın aldı. Platform, Türkiye’nin doğalgaz üretimine dair ihtiyaçlarına göre revize edilmek üzere Singapur’a gönderildi. Yaklaşık 4 futbol sahasının uzunluğuna denk gelen 360 metre uzunluğunda olan yüzer platform ile Karadeniz’in derinliklerinden gelen ham gaz, yine denizin ortasında işlenecek ve yeni boru hatlarıyla karaya taşınacak. Faz-1 kapsamında yapılacak 10 milyon metreküp üretimin ardından bu platformla üretim, Faz-2 kapsamında 20 milyon metreküpe çıkmış olacak. 

Gemiye benzeyen ancak motoru bulunmayan platformun üzerinde, personel için gerekli olan her türlü hayat alanı bulunacak. Platformun kullanılması için yurt dışından uzman ekipler getirilecek. Uzman ekipler, Türk ekiplere eğitim de verecek.

Benzer bir platformun sıfırdan inşası için yaklaşık 5 yıla ihtiyaç duyulduğu, revize edilecek bir platformun maliyet bakımından da yeni bir platforma göre yaklaşık yüzde 60 daha avantajlı olduğu hesaplandı. Gerekli hesaplamaları yapan yetkililer, bu nedenle benzer bir platformun alınmasına ve revize edilmesine karar verdi.

2025’TE TÜRKİYE’DE OLACAK

Türkiye’nin ihtiyaçlarına göre elden geçilen platformun 2025’in haziran ayında gelmesi bekleniyor. Türkiye böylece ABD, Rusya, Brezilya, Norveç ve Malezya’nın ardından bu platforma sahip 6’ncı ülke olarak adını dünya liginde önemli bir yere yazdıracak. Singapur’da hazırlanan platforma Türk bayrağı çekildiği ve platformun ay yıldız ile bezendiği de öğrenildi.

Platforma yönelik isim tavsiyeleri de konuşulmaya başladı. Cumhuriyetin 100’üncü yılı vesilesiyle platforma “Cumhuriyet” adının verilebileceği iddia ediliyor. Bunun dışında “Gazi”, “Alparslan”, “Ertuğrul” gibi isim önerileri de masada. İsim konusunda son kararın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verileceği belirtiliyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...