Kar yağışı konut satışını vurdu

Kar yağışı konut satışını vurdu

Ekonomi Haberleri

Geçen yıl rekor kıran konut satışları, 2015'e kötü başladı.

Geçen yıl 1 milyon 157 bin adet ile rekor kıran konut satışları, 2015'e durgun başladı. Bu yılın Ocak ayında 86 bin 167 konut satıldı. Bu rakam, konut satışlarında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1.7, bir önceki aya göre ise yüzde 36 düşüş anlamına geliyor. Kış aylarındaki mevsimsel etki ve kampanyaların yeni yılla birlikte son bulması konut satışlarındaki gerilemeye neden oldu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), Ocak ayına ilişkin konut satış istatistiklerine göre, Türkiye genelinde geçen ay satılan 86 bin 167 konutun yüzde 38.5'i krediyle (ipotekli) satıldı. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.5 artış göstererek 33 bin 178 oldu. Diğer konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.7 azalarak 52 bin 989 olarak gerçekleşti.


Markalı konut azaldı


Ocak'ta Türkiye genelinde 37 bin 971 konut ilk defa satıldı. İlk defa satılan konut sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.4 azalış gösterdi. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 44.1 olarak belirlendi. Yeni konut satışlarındaki bu azalışın, markalı konutlardaki kampanyaların son bulmasından kaynaklandığı belirtiliyor. İkinci el konut satışları ise geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 1.5 artış göstererek 48 bin 196 oldu.


Türkiye genelinde konut satışları azalırken, yabancılara satış bu durumdan etkilenmiyor. Yabancılara Ocak ayında 1. 289 konut satışı gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satışlarında, Ocak'ta ilk sırayı 392 konut ile Antalya aldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...