Kamu işçilerinin zam pazarlığında son durum ne? İşte masadaki zam oranı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Kamu işçilerinin zam pazarlığında son durum ne? İşte masadaki zam oranı

Ekonomi Haberleri

Kamuda çalışan 700 binden fazla işçi masadaki zam pazarlığında son durumu merak ediyor. Masada belirlenen zam oranı belli oldu. İşte zam oranları…

Karayolları, Demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, kömür işletmeleri, Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler ve hastanelerin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla kamu işçisi, maaşlarına yapılacak zam oranını merak ediyor. Zam için tüm gözler, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ heyetleri ile işvereni temsil eden Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) arasındaki görüşmelere odaklandı. Dün işveren temsilcisi TÜHİS zam teklifini yaptı. Peki zam pazarlığında son durum ne? İşte masadaki zam oranı…

İŞÇİ TARAFI ENFLASYON FARKI DA İSTİYOR

TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’in belirlediği ortak talepler doğrultusunda masaya gelen zam teklifi 15 bin TL oldu. Aynı zamanda bütün ücretlere yüzde 15 refah payı ilave edilmesi de istendi. Taban ücret artışı ve refah payının eklenmesinden sonra ise birinci altı ay için yüzde 45, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylar için yüzde 5'er zam ve enflasyon farkı isteniyor.

İŞVEREN’İN ZAM TEKLİFİ 11 BİN 500 TL

İşçi tarafının aylık brüt taban ücretin 15 bin liraya yükseltilmesi konusundaki ısrarı devam ederken TÜHİS’in ilk teklifi 11 bin 500 lira düzeyinde oldu.

BRÜT 15 BİN OLMASINA KESİN GÖZÜYLE BAKILIYOR

Sabah’tan Faruk Erdem’in haberine göre işçi tarafı ücretlerin en düşük brüt 15 bin lira olması gerektiğini, diğer maaşların da bunun üzerinden tespit edilmesi gerektiğini söyledi.

TÜHİS 11.500 TL brüt ücret önerse de tarafların 15 bin liralık brüt taban ücret konusunda anlaşmalarına kesin gözüyle bakılıyor.

15 bin TL taban brüt ücret kabul edildiği takdirde işçiler net 12.075 TL almış olacak. Taban maaşın artırılmasından sonra yüzde 15'lik bir refah payının da getirilmesinin ardından bütün maaşlara yüzde 15'lik refah payı artırımı getirilmesiyle birlikte net ücret 13. 887 TL'ye kadar yükselmiş olacak.

İLK 6 AY İÇİN YÜZDE 45 ZAM

İşçi tarafından birinci 6 ay için yüzde 45 zam istenirken 2023'ün ikinci 6 ayı ve 2024 dönemi için de yüzde 5 zam ve üzerinde oluşan enflasyon oranı kadar artış talep edildi. Bunun yanında işçilere bayram ikramiyesi verilmesi de masada mutabık kalınan konular arasında bulunuyor.

BİR SONRAKİ GÖRÜŞME NE ZAMAN?

İşçi ve işveren tarafı, müzakereler kapsamında, kalan maddeleri görüşmek için TÜHİS'in ev sahipliğinde bu hafta tekrar bir araya gelecek.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...