Kamu işçilerinin zam oranı belli oluyor! Bilgin, Türk-İş ve Hak-İş'le görüşecek

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Kamu işçilerinin zam oranı belli oluyor! Bilgin, Türk-İş ve Hak-İş'le görüşecek
Ekonomi Haberleri

Kamuda çalışan 700 binden fazla kişiyi ilgilendiren zam pazarlığında sona geliniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türk-İş ve Hak-İş ile saat 14:30'da görüşecek. Görüşmenin ardından zam oranının netlik kazanması bekleniyor.

Karayolları, Demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, kömür işletmeleri, Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler ve hastanelerin kadrolarında çalışan 700 bin 4/D’li kamu işçisi 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinin sonuçlanmasını bekliyor. Ramazan Bayramı dolayısıyla ara verilen zam pazarlığı bugün yeniden başlıyor.

BAKAN BİLGİN İŞÇİ TEMSİLCİLERİYLE BİR ARAYA GELİYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan ile bugün yeniden bir araya geliyor. Görüşme sonrasında ortak mutabakatla zammın açıklanması bekleniyor.

ZAM PAZARLIĞINDA SON DURUM

Hükümetin işçilere ilk teklifi ilk 6 ay için yüzde 30 zam ve 11 bin 500 lira taban aylık olmuştu. İşçi tarafı hükümetin teklifin kabul edilemez bulmuştu. TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’in belirlediği ortak talepler doğrultusunda masaya 15 bin TL zam teklifi yaptı. 

Aynı zamanda bütün ücretlere yüzde 15 refah payı ilave edilmesi de istendi. Taban ücret artışı ve refah payının eklenmesinden sonra ise birinci altı ay için yüzde 45, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylar için yüzde 5'er zam ve enflasyon farkı isteniyor.

İşveren tarafı Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) ise ilk teklifi 11 bin 500 lira düzeyinde oldu.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, hükümetin kamu işçisi için son teklifinin 12 bin lira taban ücret ve ilk 6 ay için yüzde 40 zam olduğunu açıklamıştı. 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...