Kamu da enerjisini güneşten alacak

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Kamu da enerjisini güneşten alacak

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Enerji tasarrufu ve verimliliği için kamuda önemli adımlar atılacak. Bu çerçevede 8 ilde 190 kamu binasında enerji verimliliği uygulamaları için inşaat ihalesine çıkılacak. 300 kamu kurumunda yıllık elektrik tüketimlerinin yüzde 25’ini karşılayacak şekilde toplam 150 megavat kurulu gücünde GES kurulumuna ilişkin fizibilite hazırlanacak.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Üretim ve depolama faaliyetleriyle enerjide arz güvenliğini sağlamlaştırmak için çalışmalarına devam eden Türkiye, bir yandan da enerjinin her alanda verimli kullanılmasına yönelik tedbirlerine yenilerini ekleyecek. Çalışmalarda toplumdaki enerji verimliliği farkındalığının geliştirilmesi önemli bir yer tutacak. Bu kapsamda, hanelerde elektrik ve doğalgazın daha verimli kullanılması amacıyla Verimli Ev Mobil Uygulaması hazırlanarak kullanıma sunulacak. Uygulama ile vatandaşa, evde enerji verimliliğinin nasıl en üst düzeye çıkarılabileceğine yönelik bilgi verilecek. Ayrıca, sanayide enerji verimliliği proje yarışması ile ilk, orta ve yükseköğretime yönelik enerji verimliliği yarışmaları düzenlenecek.

Kamu da enerjisini güneşten alacak

150 MEGAVATLIK GES KURULACAK

Enerji tasarrufu ve verimliliği için kamuda da önemli adımlar atılacak. Kamu binalarının daha verimli hâle getirilmesine yönelik uygulamalara devam edilecek. Bu çerçevede 8 ilde toplam 190 kamu binasında enerji verimliliği uygulamaları için inşaat ihalesine çıkılacak. Ayrıca, kamu binalarında 2030 yılına yönelik yeni enerji verimliliği hedefleri tanımlanacak ve buna uygun mevzuat düzenlemesi yapılacak. Kamudaki enerji verimliliği çalışmaları bunlarla da sınırlı kalmayacak. Binaların enerji dönüşümünün hızlandırılması amacıyla yenilenebilir enerjiyle desteklenen enerji verimli binaların yaygınlaştırılması sağlanacak. 300 kamu kurumunda yıllık elektrik tüketimlerinin yüzde 25’ini karşılayacak şekilde toplam 150 megavat kurulu gücünde Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulumuna ilişkin fizibilite hazırlanacak. Bunların yanı sıra, binalarda asgari enerji performansı sınıfında ve asgari yenilenebilir enerji kullanımı oranında iyileştirmeler sağlanması yönünde mevzuat çalışması yapılacak. Başta binalarda olmak üzere, enerji verimliliği alanında, enerji performans sözleşmeleri, enerji hizmet şirketleri modeli ve Kredi Garanti Fonu’nun kullanılması gibi alternatif yöntemler yaygınlaştırılacak. Enerji performans sözleşmeleri kapsamında ihalesi gerçekleştirilen projelerin Kredi Garanti Fonu’ndan faydalanmasını sağlamaya yönelik farkındalık çalışması yapılacak.

NİTELİKLİ PERSONEL İSTİHDAMI DESTEKLENECEK

Öte yandan, enerji yoğun sektörler öncelikli olmak üzere rekabetçilik ve yerli üretim dikkate alınarak enerji verimliliği yatırımları desteklenecek. Enerji verimliliği destek miktarlarının artırılmasına yönelik mevzuat düzenlemesi yapılacak. Bunun yanı sıra verilecek desteklerle enerji verimliliği ve tasarruf potansiyeli yüksek teknolojik yatırımların önceliklendirilmesine yönelik mevzuat düzenlemesi de gerçekleştirilecek. Enerji verimliliği alanındaki kurumsal yapı ve insan kaynağı da güçlendirilecek. Bu çerçevede, enerji verimliliği alanında nitelikli personel istihdamı desteklenecek, mevcut kurumsal yapı geliştirilecek.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...