'Kalkınma Yolu Projesi' hızlanıyor: Bakanlar Türkiye'de toplanacak

Düzenleyen: / Kaynak: Yeni Şafak
- Güncelleme:
'Kalkınma Yolu Projesi' hızlanıyor: Bakanlar Türkiye'de toplanacak

Ekonomi Haberleri  / Yeni Şafak

Kalkınma Yolu Projesi hız kazanıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun ev sahipliğinde Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin bakanları bir araya gelecek. Türkiye’nin Basra Körfezi’ni Avrupa’ya bağlayacak Kalkınma Yolu Projesi’nin hızlandırılması için bu ay bir toplantı daha yapılacak.

Yeni İpek Yolu olarak anılan ve Ortadoğu ile Avrupa arasıda köprü görevi görecek Kalkınma Yolu Projesi için çalışmalar sürüyor. 

BU AY 1 TOPLANTI DAHA YAPILACAK

Türkiye'nin Basra Körfezi'ni Avrupa'ya bağlayacak Kalkınma Yolu Projesi'nin hızlandırılması için bu ay bir toplantı daha yapılacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu'nun ev sahipliğinde Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin bakanları bir araya gelecek. 

Bürokratlar düzeyinde yürütülen proje çalışmaları bu ay içinde yapılacak bakanlar zirvesi ile birlikte hızlanacak.

İlk etapta Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin katılımıyla oluşturulacak Kalkınma Yolu Projesi’nin Türkiye’deki yatırımı 7,8 milyar dolar tutarken Irak’taki yatırım maliyeti ise 16 milyar doları buluyor. Yapılacak iş birliği neticesinde, BAE'deki FAW Limanı'ndan Türkiye'ye kara ve demir yolu üzerinden mal taşınarak Avrupa'ya transit güzergah sağlanacak. Projeye Suudi Arabistan da sıcak bakıyor.

BAKANLAR ZİRVESİ TÜRKİYE'DE YAPILACAK

Projenin daha hızlı yapılması için, ekim ayının başlarında 4 ülkeden teknik düzeyde katılım ile Ankara'da önemli bir toplantı gerçekleşti. Yeni Şafak'ın haberine göre, İkinci aşamada ise bu ay sonunda ilgili ülkelerin ulaştırma bakanları Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu'nun ev sahipliğine buluşması bekleniyor. Bakanlar seviyesindeki bu buluşmanın BAE'deki FAW Limanı'nın yapım aşaması, Türkiye ve Irak'ın projedeki katkısı ve demir yolu, otoyol projelerinin değerlendirilmesi bekleniyor.

KALKINMA YOLU PROJESİ NEDİR?

Kalkınma Yolu Projesi, 1200 kilometrelik demir yolu ve otoyol ile Türkiye'yi Basra Körfezi'ndeki Faw Limanı'na bağlayacak. Yeni İpek Yolu olarak tanımlanan proje, Avrupa'dan Körfez ülkelerine kadar geniş bir bölgeyi etkileyecek ve ortak fayda üretecek.

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Yeni Şafak
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...