Kalitesiz saatleri TAREKS ayıklıyor

- Güncelleme:
Kalitesiz saatleri TAREKS ayıklıyor

Ekonomi Haberleri

Son yıllarda gümrük denetimlerinin sıkılaştırılması saat ithalatı adet bazında yarı yarıya düştü. Saat&Saat Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya, saat ithalatının 2018’de 10,5 milyon adetten 2021’de 4,2 milyona gerilediğini söyledi.

ÖNDER ÇELİK'İN HABERİ - Saat&Saat Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya saat ithalatında düşüşün nedenini açıkladı. Kaya, “Bunun sebebi TAREKS (Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi) uygulaması. TAREKS sayesinde ürünler gümrükte sıkı denetimlere tabii tutuluyor bu da insan sağlığına zararlı ürünlerin kullanılmaması anlamına geliyor, böylelikle insanlar daha kaliteli ürünler kullanıyor” bilgisini verdi.

Geçen yıl 5 milyon saat ithal edildiğini ifade eden Kaya, 2021’de 241,5 milyon dolar olan ithalatın, 2022’de 317,4 milyon dolara çıktığını kaydetti. 2022’nin kendileri için çok verimli geçtiğini anlatan Kaya “Adetsel olarak yüzde 20, cirosal olarak yüzde 17 büyüme gerçekleştirdik” dedi.

Deprem bölgesinde ilk etapta 12 mağazalarının kapalı olduğunu ancak şu anda bunun 5’e düştüğünü vurgulayan Kaya “Şubat ayının ilk iki haftasında satışlar genel olarak yüzde 50 düştü, sonraki haftalarda toparlamaya başladık ve mart ayında adetsel olarak hedefimizin yüzde 12 üzerine çıktık. 2023’te 2022’ye göre adetsel bazda yüzde 5 büyümeyi hedeflemiştik, ancak 2023’ü yaklaşık yüzde 20 büyüme ile kapatacağımızı öngörüyoruz” diye konuştu.

Philipp Plein, Ted Baker, Furla ve Adidas’ın da Saat&Saat ailesine katıldığını anlatan Kaya, 2017’de İtalyanlardan satın aldıkları Welder’le Türkiye’de yılda 70 bin adet satış gerçekleştirdiklerini, mayısta Welder’in yeni bir modelini tüketiciyle buluşturacaklarını söyledi. Akıllı saatlerin geleneksel saat satışlarını etkilemeyeceğini söyleyen Kaya, şöyle devam etti: Akıllı saatler daha çok sporda kullanılıyor, bu sebeple çift saat kullanmayı beraberinde getirmeye başladı. Dijitalleşme ile online satış zirve rakamlara ulaştı ancak perakende sektöründe fiziki mağazaların kapanması gibi bir durum söz konusu olmayacak. Biz tam tersine pandemide bile mağaza açmaya devam ettik. Şu anda corner’larla birlikte 160 mağazamız, 600 bayimiz, Balkanlar, Rusya ve Makedonya’da mağaza ve şubelerimizle bulunuyoruz. Hedefimizde yeni rotalar da olacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...