Kalitesi ve aromasıyla öne çıkıyor.. 100 bin ton yetiştiriliyor: Dünyaya ihraç ediliyor

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Kalitesi ve aromasıyla öne çıkıyor.. 100 bin ton yetiştiriliyor: Dünyaya ihraç ediliyor

Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı

Kayseri'nin Yahyalı ilçesi Türkiye'nin elma üretimi konusunda en önemli yerleşim yerlerinden biri konumunda. İlçeden 18 ülkeye elma ihraç ediliyor.

Yahyalı elması, kalitesi ve aromasıyla iç piyasada yoğun talep görüyor ve yaklaşık 35 bin dekarda üretilen elma dünyada da adından söz ettiriyor.

REKOLTE 100 BİN TONUN ÜZERİNDE

Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk, elma üretiminin 36 bin nüfuslu ilçeleri için önemli bir kazanç olduğunu söyledi.
Bu yıl elma üretiminde 100 bin tonunun üzerinde rekolteye ulaştıklarını bildiren Öztürk, "Bunun 25 bin tonu fabrikalara meyve suyu üretimi için gönderiliyor. Kalan 75 bin ton ise iç ve dış piyasaya sunuluyor. Tabii bu ülkemiz için bir kazanç." dedi.
Öztürk, çiftçilerin son yıllarda modern tarıma geçmesiyle elma üretiminde de artış yaşandığını dile getirdi.

Kalitesi ve aromasıyla öne çıkıyor.. 100 bin ton yetiştiriliyor: Dünyaya ihraç ediliyor

Elma üretiminin ilçeye önemli ekonomik katkı sağladığını vurgulayan Öztürk, "Elma üretimiyle üreticilerimiz, ilçemiz, şehrimiz ve ülkemiz kazançlı çıkıyor. Yahyalı'mıza dolar bazında girdisi çok önemli. Yani 5 milyon dolarlık bir gelirle insanların mutfağına ve ülkemiz ekonomisine katkıda bulunuyor. 8 depomuzda yaklaşık 45 bin ton elmayı ancak saklayabiliyoruz. Geriye kalan çevre illerimize gidiyor." diye konuştu.

İHRACAT KALİTEYİ ARTIRIYOR

"Tabii önemli olan ihracat. İhracatımız kaliteyi artırıyor. Yahyalı'mızdan yaklaşık 18 ülkeye ihracat yapılıyor. Bu, gerçekten hem Kayseri'miz hem Yahyalı'mız hem de Türkiye'miz açısından önemli. Elmamızın Suriye, Irak, İran, Libya, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Hindistan, Dubai ve Katar gibi ülkelere gitmesinin sevincini yaşıyoruz. Gerçekten bizim için önemli. Tüketiciler kalite arıyor. Doğrusu o kalite de burada olunca ben 28 ülkeye ihracatımızın olacağına inanıyorum."

Kalitesi ve aromasıyla öne çıkıyor.. 100 bin ton yetiştiriliyor: Dünyaya ihraç ediliyor

TALEP ÇOK İYİ

Çiftçi Ferit Nuri Solak da 95 dönüm arazide elma ürettiğini, bu yılın bereketli geçtiğini söyledi. Hasadını yaptığı elmaları sattığını anlatan Solak, şunları kaydetti:
"Bu elmalar pazara göre Suriye, Libya, Hindistan ve Rusya'ya satılıyor. Bu yıl biraz daha hareketli. İhracat fazla olduğu için bu yıl ürettiğimiz elmaya talep çok iyi. Bundan da memnunuz. Dış pazara gittiği zaman tabii ki daha çok mutluyuz. Ürettiğimiz elmanın fiyatı biraz daha artıyor, rekabet oluşuyor. Kalite daha da artıyor. Biz de böylece kendimizi daha çok yeniliyoruz. Günün şartlarına, kurallarına göre ilaç kullanıyoruz."

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...