Kaldığımız yerden devam ediyoruz

Kanlı kalkışma için düğmeye basıldığı saatlerde TİM Başkanı Büyükekşi Çırağan’da ihracat verilerini değerlendiriyordu. Sonuç: Yılmadan çalışmaya devam edeceğiz.
FİKRET ÇENGEL analiz
Temmuz akşamı, yani TSK içindeki FETÖ üyelerinin darbe girişimi için düğmeye bastığından habersiz, Türkiye ihracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekçi, 2016 yılının ilk yarısında gerçekleşen ihracat performansı ve önümüzdeki 6 ayın beklentilerini içeren bir sunumu dinlemek üçere Çırağan Sarayı’nda yerimizi almıştık. Toplantı öncesi Çırağan’dan boğaza bakan harika manzarasının keyfini çıkarırken Büyükekçi, “Birazdan yapacağımız sunumla keyfimiz artacak” diyordu. Büyükekşi’nin önümüzdeki dönem için umutlandıran sebepler vardı, “Çevremizde ne olursa olsun, biz yılmadan çalışmaya devam edeceğiz. İmkanlarımızı zorlayacağız. Önümüzde uzun ve güzel bir yol var” diyebiliyordu. Büyükekşi dediği gibi sunumunda beklentilerin altında kalma gerekçelerini bir bir izah ederken, önümüzdeki dönemde yaşanacak iyileşmenin de argümanlarını sıraladı.
Türkiye olağanüstü bir süreçten geçiyor. Çevremizdeki karışıklıklar, yurt içindeki terör saldırıları ve son olarak darbe girişimi. Her biri tek başına ülke ekonomisine zarar vermek için yeterli nedenler. Teröre karşı, darbe girişimlerine karşı güvenlik güçleri tedbirlerini sıklaştıracak ve gelecek her türlü tehlikeye karşı ülkenin güvenliğini koruyacak. Ancak bir de ekonomik istikrarın sağlanması ve 2023 hedeflerine ulaştıracak çabaların da artması gerekiyor. İş dünyasında saflar daha da sıklaşacak, hiçbir şey olmamış gibi ve hatta daha üstün bir gayretle faaliyetlerine devam edecek.
Gelelim, TİM Başkanı Büyükekşi’nin 2016 yılı ikinci yarısı için ihracat beklentilerine.
Türkiye’nin ocak-haziran döneminde dünyadaki pek çok ülkeden daha iyi performans sergilediğine dikkat çeken Büyükekşi, “Yılın ilk yarısı ihracatımız yüzde 2,2 düşüşle 71,7 milyar dolar olurken, miktar bazında ise yüzde 6,5 artarak 52,6 milyon ton olarak gerçekleşti. İhracatın yılın ikinci yarısında artışa geçmesini ve yılsonunda yaklaşık yüzde 5 artışla 150 milyar dolara yakın olmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Ocak-haziran döneminde dünya ihracatının yüzde 6 düştüğünü, Türkiye’de ise ihracatın yüzde 2 azaldığını söyleyen TİM Başkanı Büyükekşi, “Görülüyor ki ilk yarıyıl ihracatımız dünya ortalamasından daha iyi. Kötünün iyisi sayılırız. Büyümede ise Hindistan, Çin ve Endonezya’dan sonra yüzde 4,8 ile en iyi performans sergileyen ülke olduk” dedi.
TİM’DEN ORTAK AÇIKLAMA
TİM ve İhracatçı Birlikleri’nin 15 Temmuz’da Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı askeri darbe girişimine yönelik yaptığı ortak açıklama şöyle: “Biz Türkiye İhracatçılar Meclisi ve 63.000 ihracatçımızın bağlı olduğu ihracatçı birlikleri olarak, geçtiğimiz gün yaşanan ve doğrudan milletimizi, devletimizi, birliğimizi hedef alan terörist girişimi lanetliyoruz.
Bu süreçte başta kararlılık ve demokrasi aşkı ortaya koyan asil milletimize, bombalara rağmen çalısmaya devam eden TBMM'ye, hızla bir araya gelip demokrasiye sahip çıkan siyasi partilerimize, yayınları ile sağduyu ve cesaret çağrısı yapan medyamıza, Emniyet Teşkilatı, Milli İstihbarat Teşkilatı ve Ordu'muzun şerefli mensuplarına, hızlı ve etkin tepki gösteren yargı teşkilatımıza takdir ve teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Bütün ihracatçılar olarak hiçbir şey olmamış gibi ve hatta daha üstün bir gayretle faaliyetlerimize devam edeceğiz. Pazar gecesi bir ticaret heyetimiz planlandığı gibi Panama'ya hareket etti.
Bugünden itibaren daha fazla üretim, daha fazla yatırım, daha fazla istihdam ve daha fazla ihracat bilinci ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Terörün, çevre ülkelerdeki siyasi ve ekonomik sorunların bize verdiği zarardan çok daha fazlasını verecek olan bu terörist girişim, Millet olarak gösterdiğimiz sağduyu ile ülke sevgisi ile bastırıldı. Şimdi ekonomik gücümüzü küresel ticari varlığımızı arttırma vakti.
Ülkemizin Hizmetindeyiz, milletimiz ile gurur duyuyoruz.”
Türkiye Ticaret Merkezleri açılacak
TİM olarak ihracatı artırma çalışmaları kapsamında yılın ikinci yarısında Türkiye Ticaret Merkezleri ile ilgili hazırlık ve kurulum çalışmalarının devam edeceğini dile getiren Büyükekşi, “Bu yıl İran, Dubai ve Amerika Birleşik Devletleri’nin New Yok kentinde merkezlerimiz açılacak. Arkasından İngiltere ve Almanya’yı hayata geçireceğiz” dedi. Büyükekşi, ayrıca 10 il 10 ülke çalışmaları kapsamında Anadolu’dan işadamlarını dünya pazarlarına taşıyacaklarını belirtti.
Destek paketinde diğer öneriler gündeme gelecek
Hükümet’e ilk yarıyılda sundukları 22 maddelik ihracat destek paketinde, ihracatçılara yeşil pasaport verilmesi, İhracat Kredi Garanti Fonu, Eximbank kredi kolaylığı ve Damga Vergisi’nin gündeme alındığını belirten Büyükekşi, diğer öneriler arasındaki İhracat Artışını Özendirme Desteği, Mevcut Desteklerde Limit Artışı, İhracatta Sürekliliği Özendirme Desteği, Profesyonel İhracata Geçiş Desteği, Teknoloji Sıçrama Desteği, Firma Ölçeğine Göre Değişen desteklerin de hayata geçmesine çalışacaklarını ifade etti.
İhracatı otomotiv ve hazır giyim sırtladı
Ocak-haziran döneminde Türkiye ihracatını sırtlayan iki sektör olduğunu dile getiren Büyükekşi, “Bunlardan biri otomotiv diğeri de hazır giyim sektörü. Otomotivde yüzde 16, hazır giyimde yüzde 12 artış var. Bunun bir nedeni, sektörlerin ihracatının yarıdan fazlasının AB’ye yapılıyor olması. Bu sektörler AB dışında diğer ülkelerde yaşanan krizden etkilenmiyor” dedi.
En verimli ihracat savunmanın
Büyükekşi, Türkiye’de kilogram başına en yüksek bedelle ihracat yapan iki sektörün; 22,4 dolar ile savunma ve havacılık sektörü ve 16 dolar ile hazır giyim sektörü olduğunu söyledi. Büyükekşi, bu yıl en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında zirvede yer alan Almanya’ya ihracatın yüzde 7,5 arttığını, İngiltere’de yüzde 3,6 düşüş ve İtalya’ya yüzde 14 artış yaşandığını kaydetti.
Rusya’ya ihracat yüzde 60 düştü
Büyükekşi, Türkiye’nin Rusya, İsrail ve Mısır’a olan ihracatına ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Rusya’ya ihracat ilk yarıda yüzde 60 düşerek 764 milyon dolara geriledi. Rusya’ya sektörel bazda en yüksek düşüş yüzde 88 ile tekstil ve hammaddeleri ile yüzde 80 ile yaş meyve, sebzede yaşandı. Rusya’nın dünyadan ithalatı ilk dört ayda yaklaşık yüzde 13 daraldı. İhracatımızın 2,2 milyar dolar civarında olacağını öngörüyoruz. Türkiye’nin anlaşma yaptığı İsrail’e ihracat yılın ilk yarısı 1,5 milyar dolar oldu.”
İhracatçı esneklik kabiliyetine sahip
Türkiye ihracatçısının dünyada yaşanan gelişmelere karşı esnek davranma kabiliyeti kazandığına dikkat çeken Büyükekşi, “AB’ye ihracat 2009 yılında yüzde 38,5’e düştüğünde AB haricindeki Afrika ve Orta Doğu ülkelerine ihracatımızı yüzde 36’ya çıkarmıştık. Bu yıl AB’ye ihracat yine yüzde 49,3’e çıktı. Türk ihracatçısı kriz dönemlerinde nasıl bir aksiyon alacağını artık biliyor” dedi.