Kadının sesi doğudan yükseldi

Kadının sesi  doğudan  yükseldi

EKONOMİ Haberleri

Diyarbakır’da ilk defa düzenlenen “Ekonomi ve Kadın Zirvesi”nde konuşan DİKAD Başkanı Reyhan Aktar, annelik ile iş hayatında tercih yapmak istemediklerini belirterek, yeni iş modellerine ihtiyaç duyulduğunu söyledi...

ÖMER TEMÜR
DİYARBAKIR

TÜRKONFED desteğiyle Diyarbakır İş Kadınları Derneği (DİKAD) tarafından bu yıl ilk defa düzenlenen “Ekonomi ve Kadın Zirvesi”, iş, siyaset ve sivil toplum dünyasının önde gelen isimlerini Diyarbakır’da buluşturdu. Doğu Anadolu bölgesinde kadının istihdamının önündeki engeller ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı zirvede “annelik mi yoksa iş hayatı mı” sorusuna da cevap arandı.
Zirveye ev sahipliği yapan DİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Reyhan Aktar, Türkiye’de kadın istihdam ortalamasının yüzde 30’lar seviyesinde olduğunu belirterek, “Maalesef Diyarbakır’daki kadın istihdam sayısı yüzde 21-22’ler seviyelerinde. Bu zirveyle rol modelleri kadınlarla buluşturuyoruz. Onları cesaretlendirmek istiyoruz. Böyle bir zirve ilk defa Diyarbakır’da yapılıyor. İstanbul’dan, Ankara’dan, İzmir’den, Mardin’den, Batmandan, Urfa’dan 300 kadınımız bu zirveye katılıyor” dedi.
Kadın istihdamın önündeki en büyük engelin eğitimsizlik olduğunu dile getiren Aktar, bu anlamda dernek olarak Diyarbakır’da 380 kadına eğitim verdiklerini söyledi. Gelecek yıl faaliyete geçmesi beklenen tekstil OSB’sinde 10 bin kişinin istihdam edileceğine dikkat çeken Aktar “Tekstil ve mutfak eğitimleriyle bu alandaki ihtiyacı gidermek istiyoruz” diye konuştu. Kadınların aynı zamanda bir anne olduğunu ifade eden Aktar, aile ile iş hayatı arasında bir tercih yapmak istemediklerini, bu alanda yeni politikalara ihtiyaç olduğunu söyledi. Aktar, kadınların iş hayatına daha fazla katılımın sağlanması için esnek ve kısmi çalışma modellerini önemsediklerini kaydetti. Zirvede bir konuşma yapan AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker de gelenek ve göreneklerle çatışmayan iş modelleri üzerinde çalıştıklarını belirterek şöyle devam etti: Kadın iş hayatında tercihe zorlanmamalı. Kültürümüze özgü iş modellerine ihtiyacımız var. Ayrıca mevzuatlarda kadına yönelik bazı pozitif ayrımcılık yaptık. Anayasada da yer verdik. Ancak bunların uygulanmasında sıkıntılar yaşanıyor. Aksaklıkların giderilmesi gerekiyor.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise çalışan kadınların çocuk istediğine vurgu yaparak, “Yapılan araştırmalar çalışan kadınların iki tane çocuk sahibi olma isteğini gösteriyor. Oysa bir çocuk yapıyorlar. Burada esnek ve kısmı çalışma modelleri çok önemli. Kadınlara yönelik kreş imkanları sağlıyoruz. Sigorta prim desteği sağlıyoruz. Türkiye’de kadın istihdamını yüzde 34’lere kadar çıkardık. 2023 yılına kadar yüzde 40’lara ulaşacağı” dedi.

Altı yılda 501 kadın kendi işini kurdu
Zirve’de DİKAD tarafından hazırlanan Güneydoğu Anadolu’da Ekonomi ve Kadın Raporu’nun sonuçları da açıklandı. Buna göre 2010-2018 yılları arasında KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi alanların yüzde 36’sını kadınlar oluşturdu. 2012’den bugüne kadar Diyarbakır’da işini kuranların 501’i kadın 1139’u erkeklerden oluştu.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...