İTO'dan İstanbul önerisi: Asgari ücret bölgesel olsun

- Güncelleme:
İTO'dan İstanbul önerisi: Asgari ücret bölgesel olsun
Ekonomi Haberleri

Millî gelire 68 şehrin toplamı kadar katkı yapan İstanbul, 2022’de vergi gelirlerinin yüzde 48,2’sini, toplam dış ticaretin yüzde 48,7’sini üretti. İTO Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul’un teşvik edilmesi için ‘bölgesel asgari ücret’in de içinde olduğu üç öneride bulundu.

İstanbul Ticaret Odası (İTO), “İstanbul Ekonomisinin 100’ü” araştırmasında, 2022’de İstanbul’un Türkiye ekonomisindeki payını inceledi. Tek başına 68 şehrin toplamından daha fazla millî gelir üreten İstanbul, vergi gelirlerinin yüzde 48,2’sini, toplam dış ticaretin yüzde 48,7’sini üretti.

Yabancılara konut satışlarının yüzde 40’a yakını İstanbul’da gerçekleşirken, yabancı sermayeli şirketlerin yüzde 62’sinin adresi İstanbul oldu.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç “İstanbul’u katma değerli üretimin merkezi olarak konumlayan bir strateji, diğer illerdeki tamamlayıcı sektörlerin de gelişimine çok büyük katkı verecektir” dedi. Avdagiç, İstanbul’un teşvik edilmesi için de üç öneride bulundu. Kenti özel bir teşvik paketi hazırlanması gerektiğini belirten Avdagiç, ikinci önerilerinin ‘bölgesel asgari ücret’ olduğunu kaydetti.

Avdagiç “Nasıl Türkiye yatırım teşvikleri konusunda bölgelere ayrılmışsa, asgari ücretin de bölgesel belirlenmesi gerektiğine inanıyoruz. İstanbul’daki asgari ücretle, 5-6’ncı teşvik bölgesindeki asgari ücret aynı olmamalı. Özellikle barınma ve iki üç vasıta ile sağlanan ulaşım gibi hususlar asgari ücretlinin yükünü artırıyor” diye konuştu. Avdagiç, üçüncü olarak da İstanbullu işletmelere KGF destekli kredi talebinde bulunarak “Kira destek paketi, personel destek paketi, işletme destek paketi gibi farklı başlıklarda KGF destekli İstanbul bölgesine özel bir kredi çalışması yapılması fayda getirir. Ayrıca İstanbul’daki yüksek kira bedelleri de dikkate alınarak bölgesel kira stopaj oranı uygulamasına geçilmesi ve İstanbul’da bu oranda bir indirim getirilmesi fayda sağlayacaktır” değerlendirmesini yaptı.

İSTANBUL TÜRKİYE'NİN YARISI

> Türkiye 100 kişi olsaydı, 19 kişi İstanbul’da yaşıyor olurdu.
> Türkiye’ye gelen 100 yabancı turistten 35’i İstanbul’u tercih etti.
> Her 100 dolarlık dış ticaretin 49 dolarını İstanbullu firmalar yaptı.
> İş dünyasının ödediği 100 liralık vergi gelirinin 48 lirası İstanbul’da tahsil edildi.
> Türkiye’deki her 100 kurumlar vergisi mükellefinin 38’i İstanbul’da bulunuyor.
> Her 100 sigortalı çalışanın 24’ü İstanbul’da istihdam edildi.
> 100 konuttan 18’i İstanbul’da satıldı. 100 yabancının 38’i İstanbul’dan konut aldı.
> 100 liralık banka kredisinin 40’ı İstanbul’da kullandırıldı.
> Her 100 şirketten 41’i İstanbul’da kuruldu. Yabancı sermayeli 100 şirketten ise 62’si İstanbul’u tercih etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...