İtalya'nın kurtarma paketinde ilk hamle: Dünyanın en eski bankası satılıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İtalya'nın kurtarma paketinde ilk hamle: Dünyanın en eski bankası satılıyor

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İtalya, dünyanın en eski bankası olan Monte dei Paschi di Siena'nın kurtarılmasının ardından geçen iki yılın sonunda yüzde 25'lik bir hissesini başarılı bir özelleştirme girişiminde satışa sundu.

İtalya'da borsada işlem gören beşinci büyük banka için gerçekleştirilen satış, kalıcı bir çözüm arayışında önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. 920 milyon euro (1 milyar dolar) değerinde gerçekleşen satışın, bankanın özelleştirme planları kapsamında ilk başarılı adım olarak değerlendirildi. 

Bloomberg'un haberine göre, başlangıçta yüzde 20 olarak belirlenen arz büyüklüğü güçlü talep nedeniyle artırıldı. Montepaschi hisselerindeki iskonto oranı, talep nedeniyle yüzde 4,9'da kalarak Pazartesi günkü kapanış fiyatı olan 3,07 euroya kıyasla sabitlendi. İtalya, iskanto oranını öngörülen yüzde 6'ya ulaşamadan sattı.

İtalyan bankalarının karlarını rekor seviyelere çıkaran yükselen faiz oranlarıyla birlikte, bankanın net gelirinin bu yıl 1,1 milyar euroyu aşması bekleniyor. Satış işlemi, BofA Securities, Jefferies ve UBS Europe tarafından hızlandırılmış talep yöntemiyle gerçekleştirildi.

ROMA HİSSESİNİN YÜZDE 64'ÜNÜ SATACAK

İtalya'nın bankadaki yüzde 64'lük hissesini satma taahhüdü, kurtarma paketi sırasında Avrupa Birliği rekabet otoriteleriyle anlaşma sağlandı. Buna göre Roma'nın bankadaki yüzde 64'lük hissesinin tamamını satmasını gerektiriyor. 

Pazartesi günü tamamlanan işlemle birlikte, İtalya'nın bankadaki hisse oranı yüzde 39'a düştü. Bu satış, İtalya hükümeti için önemli bir başarı olarak kabul ediliyor. Uzmanlara göre bu satış bankacılık sisteminin güçlülüğünü koruma ve AB'nin rekabet kurallarına uyma çabalarını yansıttığı şeklinde değerlendirildi. 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...