İtalya savaş yıllarına döndü, ekonomi kan ağlıyor

- Güncelleme:
İtalya savaş yıllarına döndü, ekonomi kan ağlıyor

Ekonomi Haberleri

S P, İtalya'nın kredi notunu, yatırım yapılabilir düzeyin ikinci düşük seviyesi olan BBB'ye düşürdü. Böylece not seviyesi savaş yıllarına döndü.

Kredi notu görünümünü "negatif"te tutan S amp;P, not indirimine gerekçe olarak İtalya'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana içinde bulunduğu en ağır ekonomik daralmanın yol açtığı endişeleri gösterdi. Kuruluş tarafından yapılan açıklamada not indirim kararının, kuruluşun İtalya'da on yıldır süren durgunluğun daha da kötüleştiği görüşünü yansıttığı belirtilirken İtalya'da reel büyüme söz konusu dönemde - yüzde 0.4 düzeyinde gerçekleşti. Kuruluş, İtalyan ekonomisinin kısa vadede düzelme sinyali vermediğini de rakamlarla açıkladı. Kuruluş, ülkenin düşük büyüme rakamlarının kırılgan işgücü piyasası ve üretim yapısından kaynaklandığını vurguladı. S amp;P İtalyan ekonomisinin bu yıl yüzde 1.9 daralacağını öngördü. Kuruluş mart ayında ülkenin 2013 yılındaki büyüme oranını -%1,4 olarak tahmin etmişti. S amp;P, İtalya'nın kişi başına milli gelirinin yıl sonunda 33 bin dolar seviyesinde olacağını ve bu rakamın 2007 seviyesinin altında olduğunu belirtti. S amp;P'ye göre İtalya'da işgücü maliyetlerinin yüksekliği ülkenin üretiminin rekabet gücünü düşürüyor. Nitekim kuruluş İtalya'daki birim işçilik maliyetinin, Euro Bölgesi'ndeki diğer ülkelerden yüksek olduğuna dikkat çekti. S amp;P'nin açıklamasında İtalya'nın dünyadaki toplam mal ve hizmet üretimindeki payının 1999-2012 yılları arasında yaklaşık üçte bir oranında azaldığını belirtti. Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch, İtalya'nın notunu mart ayında BBB+'ya düşürmüş, Moody's MCO +0.65%ise nisan ayında Baa2 olan kredi notunu teyit etmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...