İşverenler ‘asgari’de bir uzatma daha istiyor

İşverenler ‘asgari’de  bir uzatma daha istiyor

EKONOMİ Haberleri

Hükûmetin, artan maliyetler karşısında işverenleri rahatlatmak amacıyla hayata geçirmiş olduğu asgari ücret desteği bu ay sona erdi.

Sefa Bilgitekin ANKARA

Desteğin tekrar verilip verilmeyeceği belirsizliğini koruyor. İşverenler, maliyetlerin artmasından dolayı hükûmetten desteğin devam etmesini istiyor. Aksi takdirde asgari ücretli bir işçi için işverenin aylık maliyeti yüzde 5 artış gösterecek. İşverenler, artan maliyetler karşısında işten çıkarılmaların kaçınılmaz olduğunu belirterek, desteğin önceki yıllarda olduğu gibi, 12 ay devam etmesini istiyor.

ÖNCELERİ UZATILMIŞTI
2015 yılının aralık ayında asgari ücrette yaşanan yüzde 30’luk artış sonrası, işverenlerin maliyetlerinin artması sebebiyle bazı düzenlemeler yapılmıştı. İşverenlere, çalışanların prim gün sayıları baz alınarak, 2016 Ocak-Aralık arasında uygulanmak üzere, aylık 99,90 TL Hazine desteği getirilmişti. Düzenleme 2017 yılında devam etmiş,  bu yılın başında da tekrar uzatılmıştı. Fakat hükûmetin aldığı kararla bu destek, 2018’de 9 ay sürdü.

GÖZLER BÜTÇEDE
Asgari ücret desteğinin devam edip etmeyeceği, 17 Ekim’de Meclis’e sunulacak bütçede belli olacak. Komisyondan olumlu karar çıkmasının ilaç gibi geleceğini ifade eden işverenler, artan maliyetler karşısında bu desteğin çok önemli olduğunu vurguluyor. Hükûmetin, diğer istihdam programlarının sektöre canlılık getirdiğini de ifade eden işverenler, desteğin devam ettirilmesiyle hedeflenen işsizlik oranının yakalanacağı görüşünde...

Patronlar umutlu
Desteğin uzatılacağı konusunda işveren cephesinde umutlu bekleyiş hâkim. Hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın istihdam konusunda olumlu açıklamaları, hem de iş imkânlarının artırılması için YEP kapsamında bazı adımların atılacak olması, işverenler tarafından sevindirici karşılanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, son günlerde ekonomide yaşanan dalgalanmanın ancak istihdamla, büyümeyle aşılabileceğini vurgulamıştı.

TL ile kira için son 10 gün
AVM’lerde kiralama işlemlerinde TL’ye dönülmesi için son 10 güne girildi. Kategori Mağazacılığı Derneği Başkanı Yenal Gökyıldırım “Karşılıklı kazan-kazan anlayışı içinde, hangi kurdan dönüleceğine dair bir noktaya varılacağını düşünüyoruz. Bu işin daha sürdürülebilir olması için talebimiz, kiralamaların ciro bazlı hesaplanması. Bu olursa ne enflasyonu ne doları konuşuruz” dedi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...