İşte son bir yılın getiri şampiyonu

/ Kaynak: DHA
İşte son bir yılın getiri şampiyonu

Ekonomi Haberleri  / DHA

Mart ayının ve son üç ayın getiri şampiyonu altın oldu. Altı ay ve bir yıllık dönemlerde ise en yüksek getiri yarışında ipi euro göğüsledi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) hesaplamalarına göre, Mart'ta en yüksek aylık reel getiri, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi ile indirgendiğinde yüzde 2.20, Tüketici Fiyat Endeksi ile indirgendiğinde ise yüzde 1.81 ile külçe altında gerçekleşti.

TÜİK'in açıkladığı Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları verilerine göre, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde Mart ayında, yatırım araçlarından Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi yüzde 0.90 ve euro yüzde 0.70 reel getiri sağladı.

Buna karşılık, yatırımcısına dolar yüzde 0.50 ve mevduat faizi yüzde 0.32 oranında kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise BIST 100 Endeksi yüzde 0.51 ve euro yüzde 0.32 reel getiri sağlarken, dolar yüzde 0.88, mevduat faizi yüzde 0.70 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri yüzde 0.39 kaybettirdi.

ÜÇ AYDA DA ALTIN ÖNDE

Yıl başından Mart sonuna kadar geçen üç aylık sürede de külçe altın üretici fiyatlarıyla indirgendiğinde yüzde 10.92 ve tüketici fiyatlarıyla indirgendiğinde yüzde 13.01 ile yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu.
Aynı dönemde Borsa Endeksi üretici fiyatlarıyla yüzde 13.73, tüketici fiyatlarıyla da yüzde 12.11 ile en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

ALTI AY VE YILLIKTA EURO ŞAMPİYON

TÜİK'in yaptığı altı aylık değerlendirmeye göre euro, üretici fiyatlarıyla yüzde 5.21, tüketici fiyatlarıyla yüzde 7.34 ile yatırımcısına en yüksek kazancı sağladı.

Aynı dönemde yine Borsa Endeksi, üretici fiyatlarıyla yüzde 17.95 ve tüketici fiyatlarıyla yüzde 16.28 ile en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Mart sonu itibarıyla yıllık hesaplamalar ile de getiri şampiyonu euro oldu. Euro, bir yıllık dönemde üretici fiyatlarıyla yüzde 16.37 ve tüketici fiyatlarıyla yüzde 20.57 kazandırdı.

Borsa yıllık bazda da yatırımcısını en çok üzen yatırım aracı oldu. Borsa Endeksi üretici fiyatlarıyla indirgendiğinde yüzde 30.49 ve tüketici fiyatları ile indirgendiğinde ise yüzde 27.97 ile yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Ekonomi
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...