İşte, Obama'nın 3 fedaisi

- Güncelleme:
İşte, Obama'nın 3 fedaisi

Ekonomi Haberleri

Görev süresi 80 gün sonra dolacak olan FED Başkanı Bernanke'nin yerine gelmesi beklenen üç aday da Obama politikalarının en güçlü savunucusu.

ABD Merkez Bankası'nda (Fed) görev süresi 80 gün sonra dolacak olan başkan Ben Bernanke'nin yerine gelecek isimler için kısa liste oluşmaya başladı. Obama'nın büyümeyi destekleyici politikalarına paralel düşünen isimler arasında Fed Başkan Yardımcısı Janet Yellen, Obama'nın eski danışmanı Lawrence Summers ve eski Hazine Bakanı Timothy Geithner da bulunuyor. En güçlü adaylardan biri olan Janet Yellen'ın Fed'in başına geçmesi halinde IMF Başkanı Christine Lagarde gibi ezberleri bozup bozmayacağı merak ediliyor. Parasal genişlemeye en büyük desteği veren Yellen'ın işsizlik yüksek seyrettiği sürece genişlemeyi sürdürecek bir ekonomi görüşüne sahip olacağı belirtiliyor. San Fransisco Fed'in başkanlığı yaptıktan sonra kurumun Başkan Yardımcılığı'na getirilen Yellen, ABD'deki konut krizini ilk tahmin eden kişilerden biri. Parasal genişleme politikalarına ara vermeyi düşünen Bernanke'nin aksine Yellen'ın genişlemeye devam edebileceği belirtiliyor. Aday belirleme sürecini yöneten Hazine Bakanı Jack Lew'ın diğer isimlerinden Lawrence Summers ise Obama'nın ve eski başkanlardan Bill Clinton'ın danışmanıydı. Obama politikalarını belirleyen ekibin lideri olan Summers, aynı zamanda Dünya Bankası Başekonomistliği de yaptı. Diğer isim eski Hazine Bakanı Timothy Geithner ise 1988'de ABD Hazine Bakanlığı'nda Dış İlişkiler Birimi'nde görev aldı. Geithner 2003'e kadar IMF'de Politika Geliştirme Birimi'nde görev aldı.
KÖTÜ İNGİLİZCE BİZİ KURTARDI
Japonya Ekonomi Bakanı Taro Aso, "Kötü İngilizce Japon Bankacıları Lehman'dan kurtardı" dedi. Taru Aso, Japon banka yöneticilerinin İngilizce bilmediği için 2008'de yaşanan küresel krizden, Japon bankalarının risk almadan çıktığını söyledi. Bakan Aso, Japon bankacıların karmaşık finans enstrümanlarını anlayamadığı için onları satın almadığını da sözlerine ekledi.
BEN'İN 80 GÜNÜ KALDI
Ben Bernanke'nin, Fed'deki ikinci döneminin 31 Ocak'ta dolmasıyla bu makamdan ayrılması bekleniyor. Giderayak parasal genişlemeyi durduracağı açıklamaları ile piyasaları sallayan Bernanke'nin 1983'te yazmış olduğu 1929 krizi ile ilgili geniş makale akademik çevreler tarafından takdirle karşılanmıştı. Obama, bu ay içinde bir televizyon programında yaptığı açıklamada, Bernanke'nin başlangıçta düşündüğünden çok daha uzun bir süre görevde kaldığını belirterek, bankanın başına yeni bir yönetici aradığının işaretini vermişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...