İşte fiyatları artan ve azalan ürünler

İşte fiyatları artan ve azalan ürünler

Ekonomi Haberleri

Mayıs'ta 7 ürünün market fiyatları değişmezken, 14'ünün fiyatlarında azalma, 15'inin fiyatlarında ise artış yaşandı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, yazılı açıklamasında, mayıs ayına ilişkin "Üretici-Market Fiyatları Araştırması"nın sonuçları hakkında bilgi verdi. Mayıs ayındaki market fiyatlarına bakıldığında, 7 üründe fiyat değişimi görülmezken, 14 üründe azalma, 15 üründe ise fiyat artışı olduğunu belirten Bayraktar, söz konusu ayda en fazla fiyat düşüşünün yüzde 25,33 ile salatalık, en fazla fiyat artışının ise yüzde 29,92 ile kuru kayısıda görüldüğünü ifade etti.

Salatalıktaki fiyat düşüşünü yüzde 23,31 ile domates, yüzde 18,68 ile kabak, yüzde 17,47 ile yeşil fasulye, yüzde 16,70 ile kuru soğanın izlediğini kaydeden Bayraktar, fiyat artışı açısından kuru kayısıyı yüzde 19,91 ile havuç, yüzde 16,14 ile limon, yüzde 14,77 ile Antep fıstığının takip ettiğini açıkladı.

Üretici fiyatlarındaki değişimler

Mayıs ayındaki üretici fiyatlarına bakıldığında, 15 üründe fiyatlar bir ay önceki fiyatlara göre değişmediği, 11 üründe azalma, 6 üründe ise fiyat artışı olduğu bilgisini veren Bayraktar, en fazla fiyat düşüşünün yüzde 35,61 kabakta görüldüğünü bildirdi.

Bayraktar, kabağı, yüzde 34,15 ile domates, yüzde 25,86 ile yeşil fasulye, yüzde 13,89 ile salatalık, yüzde 13,68 ile fındık, yüzde 12,50 ile yumurtanın izlediğini ifade etti.

En fazla fiyat artışının yüzde 30 ile havuçta yaşandığını kaydeden Bayraktar, bunu yüzde 20,97 ile patates, yüzde 15,63 ile Antep fıstığı, yüzde 15,38 ile kuru kayısının takip ettiğini açıkladı.

Üretici-market fiyat farkı

Mayıs ayındaki, seçilmiş ürünlerde üretici ve market fiyatları arasındaki fark incelediğinde, en fazla farkın yüzde 453,85 ile maydanozda görüldüğünü bildiren Bayraktar, lahanada yüzde 432, kabakta yüzde 386,53, ıspanakta yüzde 361,90, sivri biberde yüzde 361,15 fiyat farkı bulunduğunu vurguladı.

Üreticilerde fiyatı artan ürünlere bakıldığında fiyatı en fazla artan ürünün havuç olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Havuçta piyasaya arz edilen ürün miktarındaki azalmaya bağlı olarak fiyatlar artış gösterdi. Arzın erkenci çeşitlerden sağlandığı patateste, piyasada bulunan ürünlerin yeni ürün olmasıyla birlikte fiyatlar yükseldi. Antep fıstığı ve kayısıda rekoltede meydana gelen düşüşe bağlı olarak fiyatlar arttı.

Fiyatı düşen ürünlere baktığımızda, kabak, domates, yeşil fasulye, salatalık, sivri biber gibi ürünlerde hava sıcaklıklarıyla birlikte hasat edilen ürün miktarındaki artış fiyat düşüşünde etkili oldu. Genel olarak değerlendirdiğimizde arz ve talepteki değişime bağlı olarak fiyatlarda artış ve azalışların meydana geldiği görüldü."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...