Deprem İstanbul'da dengeleri değiştirdi: Eski evlerin fiyatları düştü

- Güncelleme:
Deprem İstanbul'da dengeleri değiştirdi: Eski evlerin fiyatları düştü

Ekonomi Haberleri

Deprem, İstanbul konut sektörünü de etkiledi. Daha önce fahiş fiyat istenen Fatih, Bağcılar, Ümraniye gibi ilçelerdeki eski ve metruk binaların fiyatları bir anda düşüşe geçti. Bu bölgeleri terk edenlerin evlerine deprem nedeniyle İstanbul’a göç eden depremzedeler yerleşmeye başladı. Buna karşın Kayaşehir, Başakşehir ve Ataşehir gibi bina yaşı genç olan bölgelerdeki fiyatlar ise yükseldi.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - On binlerce kişinin hayatına mal olan ve 11 ili etkileyen deprem felaketi, İstanbul’da da konut hareketliliğine yol açtı. Özellikle eski ve çarpık yapılaşmanın bulunduğu ilçelerden kaçış başladı. 1999 depremi öncesi inşa edilen konutların hem satılık hem de kiralık fiyatları bir anda düştü.

DEPREMZEDELER ESKİ BİNALARA

Fiyatların düştüğü ilçeler; Bağcılar, Zeytinburnu, Fatih, Küçükçekmece, Pendik ve Ümraniye olarak sıralandı. Öte yandan yeni yapıların olduğu, Maltepe, Esenyurt, Beylikdüzü, Bahçeşehir, Başakşehir, Kartal ve Ataşehir’de fiyatlar aynı hızda yükseldi. Deprem sebebiyle bölgeden göç edenler ise fiyatların düşmesi nedeniyle, imkânları dâhilinde eski binalara yerleşmeye başladı.

Deprem İstanbul'da dengeleri değiştirdi: Eski evlerin fiyatları düştü

Bağcılarda emlak işiyle uğraşan Rıza Kaya “Özellikle 30 yaş üstü binalardan her gün biri çıkıyor. Çıkanın yerine eskisi gibi yüksek fiyattan kiraya veremiyoruz. Evlerini satmak isteyenler de çok ama alıcı yok. Kiralık fiyatları da geriledi. Kimse eski binadan ev kiralamak veya satın almak istemiyor. Ancak deprem nedeniyle İstanbul’a gelenlere ev verdik. Fiyatlar uygun olduğu için imkânları dâhilinde kiralıyorlar, çoğu ev sahibi de depremzedelerden depozito gibi ücretler almıyor. Bizler de komisyon almıyoruz” dedi.

Ataşehir’de emlakçılık yapan Selda Bayar ise “Deprem sonrası bir anda bölgede işler açıldı. Boş evlerimizi soran çok kişi var. Ataşehir hem zemin olarak hem de bina yaşı olarak iyi konumda, talep gelince fiyatlar da arttı, eski İstanbul’dan kaçıyor insanlar. Çünkü bina yaşları çok yüksek. Ataşehir’de çoğu bina 1999 depremi sonrası yapıldı, 2007 sonrası yapılan binaların sayısı, toplam bina sayısının yarısından fazla” dedi.

Deprem İstanbul'da dengeleri değiştirdi: Eski evlerin fiyatları düştü

VİLLA TİPİ EVLER REVAÇTA

Beylikdüzü bölgesinde emlakçılık yapan Serkan Yaman da bölgenin yüksek katlı binalar olması nedeniyle riskli sayıldığına işaret ederek, şöyle konuştu: Ancak binalar İstanbul merkezine göre daha yeni. Zemin konusunda çekinceler var. Fiyatlar da daha uygun. Bağcılar’da 30 yıllık metruk binada oturmak yerine, yüksek ama yeni binayı tercih ediyorlar. Beylikdüzü’nden ayrılmak isteyenler de var tabi. Bunlar geliri yüksek insanlar, onlar da Başakşehir, Kayaşehir ve Bahçeşehir tarafından kısa katlı ve villa tipi evlere geçmek istiyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...