İstanbul'da yaşam maliyeti cep yakıyor! Mega kentin enflasyonu son altı ayın zirvesine çıktı

Düzenleyen: / Kaynak: İTO, türkiyegazetesi.com.tr
- Güncelleme:
İstanbul'da yaşam maliyeti cep yakıyor! Mega kentin enflasyonu son altı ayın zirvesine çıktı

Ekonomi Haberleri  / İTO, türkiyegazetesi.com.tr

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz ayı enflasyon verilerini açıklamasına günler kala İstanbul Ticaret Odası (İTO) İstanbul'un enflasyon oranını açıkladı. Verilere göre İstanbul'un yıllık enflasyonu son altı ayın zirvesine yükseldi.

Her ayın ilk haftasında enflasyon verilerini kamuoyuyla paylaşan Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK), verileri öncesinde referans niteliğindeki İstanbul'un enflasyon oranını açıklandı. İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre mega kentin yıllık enflasyonu son altı ayın zirvesine yükseldi.

İSTANBUL'UN ENFLASYONU BELLİ OLDU

İTO, tarafından İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi verileri yayımlandı. Verilere göre İstanbul'da fiyatlar yıllık bazda yüzde 74,17, Toptan Eşya Fiyatları İndeksinde ise yüzde 66,18 olarak gerçekleşti. Veriler son altı ayın zirvesi olarak kaydedildi.

EN ÇOK ARTIŞ ULAŞTIRMADA

İTO verilerine göre Ağustos ayında en çok artışa ulaşıma yapılan zam etkili oldu. Ağustos 2023’de Perakende fiyatlarda bir önceki aya göre; Ulaştırma ve Haberleşme Harcamalarında yüzde 32,29 artış yaşandı. Gıda Harcamalarında yüzde 9,77, Ev Eşyası Harcamalarında yüzde 8,94, Diğer Harcamalar grubunda yüzde 7,53, Konut Harcamalarında yüzde 6,50, Kültür Eğitim ve Eğlence Harcamalarında yüzde 4,11, Sağlık ve Kişisel Bakım Harcamalarında yüzde 1,87 ve Giyim Harcamalarında yüzde 0,33 yükseliş oldu.

TOPTAN FİYATLARDA EN ÇOK TEKSTİLDE

Ağustos 2023’de Toptan fiyatlarda bir önceki aya göre; Mensucat Grubunda yüzde 12,35, Madenler Grubunda yüzde 9,44, Yakacak ve Enerji Maddeleri Grubunda yüzde 8,28, Gıda Maddeleri Grubunda yüzde 8,23, Kimyevi Maddeler Grubunda yüzde 4,25, İşlenmemiş Maddeler Grubunda yüzde 3,65, İnşaat Malzemeleri Grubunda yüzde 2,77 artış izlendi.

TÜRKİYE'NİN ENFLASYONU NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayı enflasyon rakamlarını 3 Eylül'ün hafta sonuna gelmesi nedeniyle 4 Eylül Pazartesi günü saat 10.00'da açıklayacak. Tüketici Fiyat Endeksi, memur ve emeklilere yıl sonunda yapılacak zam oranlarını doğrudan etkileyecek. Temmuzda aylık bazda yüzde 9,49 artış göstermişti. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 47,83 olarak kaydedilmişti.

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, ağustos ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 7,32 artmasını bekliyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: İTO, türkiyegazetesi.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...