İstanbul'da ulaşıma dev zam hazırlığı: En az yüzde 50 artış isteniyor

Düzenleyen:
İstanbul'da ulaşıma dev zam hazırlığı: En az yüzde 50 artış isteniyor

EKONOMİ Haberleri

İstanbul'da toplu ulaşıma zam kapıda. İETT Genel Müdürü yaptığı açıklamada en az yüzde 50 zammın geleceğini duyurdu. Zam nedenini de artan akaryakıt fiyatlarına ve dövizdeki yükselişe bağladı.

Artan akaryakıt fiyatları başkent Ankara'da toplu ulaşımın yüzde 44 zamlanmasına neden olmuş, gözler megakent İstanbul'a çevrilmişti. Beklenen zam haberini İETT Genel Mürürü Alper Bilgili duyurdu.

"FİYAT ARTIŞ TALEBİNDE BULUNDULAR"

Bilgili, "Meslek örgütleriyle yapılan toplantıda bütün meslek grupları yüzde 50 ila yüzde 100 arasında değişen oranlarda fiyat artışı talebinde bulundular. Dolayısıyla belediye de bu taleplere, sektörlerden gelen bu taleplere kayıtsız kalamaz diye düşünüyorum" dedi.

Geçen yılki motorin fiyatlarıyla bu yılı karşılaştıran ve İETT'nin gelirinin gideri karşılamadığını söyleyen Bilgili, "Geçen yıl 7,3 lira seviyelerinde olan bir litre motorin maliyetimiz bugün 18,7 liraya yükseldi. Yani yüzde 150 civarında bir artışla 2,5 katına çıkmış oldu" ifadelerini kullandı.

"YÜZDE 50'NİN ALTINDA OLACAĞINI DÜŞNÜMÜYORUM"

"Toplu ulaşımda kullanılan akaryakıtın KDV'den ve ÖTV'den muaf tutulması yönünde devletimizden talebimiz var" diyen İETT Genel Müdürü Bilgili, zam için UKOME toplantısını işaret etti ve "İlk UKOME'de mutlaka gündeme bununla ilgili bir öneri gelecektir ve bu rakamın da yüzde 50'nin altında olacağını düşünmüyorum" dedi.

İstanbul'da ulaşıma dev zam hazırlığı: En az yüzde 50 artış isteniyor

İETT 2022 ÜCRET TARİFESİ

2022 yılının başında gelen zamla birlikte Mavi Kart (aylık) 316 liradan 430 liraya, aylık öğrenci 57,50 liradan 78 liraya, aylık sosyal (öğretmen-60 yaş) 196 liradan 266 liraya yükseltildi.

Tam elektronik bilet 4,03 liradan 5,48 liraya, öğrenci bileti 1,96 liradan 2,66 liraya, sosyal (öğretmen-60 yaş) 2,88 liradan 3,91 liraya çıkarken, metrobüste ise tam uzun mesafe 5,98 liradan 8,13 liraya, öğrenci 1,96 liradan 2,66 liraya, sosyal 3,28 liradan 4,46 liraya yükseltildi.

İstanbul'da ulaşıma dev zam hazırlığı: En az yüzde 50 artış isteniyor

CHP'Lİ BÜYÜKŞEHİRLERDEN ORTAK ZAM AÇIKLAMASI

11 CHP'li büyükşehir belediye başkanı geçtiğimiz günlerde ortak bir açıklama yayımlayarak akaryakıt fiyatındaki artış nedeniyle toplu taşıma ücretlerinde zam yapılacağını duyurmuştu. Açıklamada "Toplu taşıma ücretlerine yakın zamanda çok ciddi artış yaşanması kaçınılmaz hale gelmiştir" ifadeleri yer almıştı.

Söz konusu açıklamada yılbaşından bu yana 70 gün içerisinde akaryakıt ücretlerinin yüzde 94'ten fazla arttığına dikkat çekilerek, belediyelerin toplu taşıma hizmetlerini kaldıramayacak düzeye geldikleri belirtilmişti.

Açıklamada, toplu taşımada kullanılan akaryakıtta en azından ÖTV alınmaması yönünde yaptıkları taleplerin defalarca reddedildiği vurgulanmıştı.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...