İstanbul’da 64 süper zengin var

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
İstanbul’da 64 süper zengin var

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Dünyada 28 bin 420 kişi, 100 milyon doların üzerinde servete sahip. İstanbul ise son 20 yılda sayılarını 2’ye katlayan centi milyonerlerin en fazla yaşadıkları şehirler listesinde 50. sırada yer alıyor.

Uluslararası oturum ve vatandaşlık danışmanlık firması Henley & Partners tarafından New World Wealth’in özel verileriyle yayımlanan “2023 Centi Milyonerler Raporu”na göre, dünyadaki centi milyoner sayısı 28 bin 420’ye ulaştı.

20 YILDA 2’YE KATLADILAR

20 yıl öncesiyle kıyaslandığında sayının iki katın da üzerinde arttığını belirten Henley & Partners CEO’su Dr. Juerg Steffen “Önceden ‘süper zengin’ tanımı için 30 milyon dolar yeterliyken, bu oran artık 100 milyon dolar oldu” dedi.

4’Ü ASYA’DA 10 ÜLKEDELER

Geçen yıla göre ise artışın %12 olduğunu söyleyen Steffen “Raporda ilk 10 ülke arasında Asya’dan 4 ülkenin yer alması önemli. Ancak ilk 3 şehir ABD’de yer alıyor. Londra’da düşüş dikkat çekerken, centi milyoner artışında Çin’in, Suudi Arabistan’ın ve Hindistan’ın gelecek 10 yılda başı çekmesi bekleniyor” değerlendirmesinde bulundu.

ROMA İLE AYNI SEVİYEDE

Centi milyonerler, servetleri yüzlerce milyon birimlik paraya karşılık gelen grubu oluştururken, İstanbul da süper zenginlerin yaşamak için seçtiği şehirler listesinde 50. sırada yer aldı. Henley & Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel “İstanbul, 10’u milyarder olmak üzere 64 centi milyonerle dünyada ‘En İyi 50 Şehir’ arasında. İstanbul için centi milyonerler özelinde 2023-2033 için büyüme tahmini Frankfurt ve Roma’yla aynı seviyede. Bodrum’daki mevsimsel değişim de son derece dikkat çekici. Sezon dışında 8, yoğun sezonda 100’ün üzerinde centi milyoner oluyor” şeklinde konuştu.

ÜLKELER PEŞLERİNDE

Demirel “Yatırım yoluyla oturum ve vatandaşlık programlarına artan ilgi, çok daha fazla sayıda centi milyonerin dünya geneline yayıldığı anlamına geliyor. Centi milyonerleri ikna etmek için sadece mali teşvikler ve cazip yatırım fırsatları yeterli değil. Hükûmetlerin bu  süreçleri kapsamlı ele alması gerekiyor. Şu anda en öne çıkan vatandaşlık ve oturum programları Karayipler, Avusturya, Yunanistan, İspanya ve İtalya’da. 100 bin dolardan başlayıp 8 milyon avoya giden yatırım miktarlarıyla program şartları her ülkeye göre farklılık gösteriyor. Karayip ülkelerinde minimum bağış miktarı 100 bin dolardan başlıyor. Karayipler vatandaşlığıyla birçok ülkeye vizesiz girilebiliyor” ifadelerini kullandı.

ASYA VE ORTA DOĞU'DAN 10 YILDA DAHA ÇOK ÇIKACAK

2023 Centi Milyonerler Raporu’na göre süper zenginler %38 ile ABD şehirlerinde. Listede Asya’dan 4 ülke de dikkat çekiyor. En hızlı büyümenin beklendiği diğer ülkeler ise Suudi Arabistan ve Hindistan. Henley & Partners Özel Müşteriler Başkanı Dominic Volek, 10 yıl içinde centi milyonerlerde büyüme beklediklerini söyledi. Volek “Asya ve Orta Doğu, dünya çapında centi milyonerlerin sayısında öne çıkmasını beklediğimiz bölgeler arasında. Bu grubun serveti miras, küçük ve orta ölçekli işletmelerinin satışı, borsa, çok uluslu ve başarılı teknoloji şirketlerine liderlik etmekten geliyor. 100 milyon dolar veya daha fazla kripto varlığa sahip 182 kripto centi milyoner var” dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...