Dönüşümün yarısı devletten | İstanbul'da 1,5 milyon konutluk seferberlik

- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri

İstanbul’da kira yardım tutarını 3.500 liradan 5.250 liraya yükselttiklerini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Evlerinin riskli yapı tespitini yaptıran vatandaşlarımızın ister yerinde ister rezerv alanda dönüşüme giren evlerinin maliyetinin yarısını biz karşılayacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’a ilave nüfus gelmeyecek şekilde, sadece riskli binasını dönüştürmek isteyen vatandaşlar için hayata geçirilecek ‘Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden’ kampanyasının ayrıntılarını Gaziosmanpaşa Meydanı’nda düzenlenen ‘İstanbul’da Yüzyılın Dönüşümü Temel Atma ve Toplu Açılış Töreni’nde açıkladı.

Ülke genelinde bir seferberlik başlattıklarını, İstanbul’un nüfus yoğunluğu ve stratejik önemi sebebiyle bu seferberlikte ilk sırada yer aldığını kaydeden Erdoğan, bu kapsamda İstanbul’da 1,5 milyon konut yapılacağını, en az 6 milyon İstanbullunun güvenli yuvalara kavuşturulacağını vurguladı. Bu kapsamda riskli konutların dönüşümü için İstanbul’un iki yakasında uydu kentler kurulacak. 500 bin Avrupa, 500 bin Asya’da olacak. Bunun yanı sıra hâlihazırda 500 bin konut da yerinde dönüştürülecek. Erdoğan “Bugüne kadar 3,3 milyon konutu kentsel dönüşümle yenilerken 1,2 milyon konutu da TOKİ eliyle inşa ettik” dedi.

KİRA YARDIMI ARTIRILDI

Dönüşümle ilgili iki müjde veren Erdoğan, “İlk müjdemizin adı Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden kampanyasıdır. Evlerinin riskli yapı tespitini yaptıran vatandaşlarımızın ister yerinde ister rezerv alanda dönüşüme giren evlerinin maliyetinin yarısı biz karşılayacağız. 100 metrekare 2+1 daireye 750 bin TL’ye kadar, 3+1’de 900 bin TL’ye kadar maliyeti biz karşılayacağız. Yüzde 10’u peşin kalanı 10 yıl vadeli olarak borç ödenebilecek. Yüzde 10’u peşin ödenen 750 binlik borçlanma için 5.625 lira taksit, 900 bin lira için 6.750 lira taksit olacak. Cebinde birikmiş parası olmayan vatandaş bile katkıyla uygun şartlarda borçlanacak. Evini kendisi dönüştürmek isteyenlere de 0,74 faiz oranıyla 1 milyon 250 bin lira kredi imkânı sağlıyoruz” dedi. Kampanyaya başvurular çarşamba günü başlayacak. Kentsel dönüşümde ikinci müjde ise kira yardımı oldu. Erdoğan “İstanbul’da kira yardım tutarını 3.500 liradan 5.250 liraya yükseltiyoruz” diye konuştu. Taşınma yardımı da 10.500 lira oldu. 

ENFLASYON VE FAİZ DÜŞECEK

“Enflasyon meselesini bu yıl sonuna kadar kontrol altına alıp, önümüzdeki yıl da tamamen çözeceğiz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: Bu kardeşiniz iktidarda olduğu sürece faiz yükselemez, faiz devamlı düşecektir. Göreceksiniz enflasyon da faizle birlikte düşecek. 

BEŞ ADIMDA YARISI BİZDEN 

1- Mülk sahibi 26 Nisan – 29 Mayıs tarihleri arasında e-Devlet üzerinden başvuru yapacak.
2- Bakanlık uzmanları tarafından başvuruda bulunulan binanın ön incelemesi yapılacak ve keşif raporu hazırlanacak.
3- Gönüllülük esasıyla anlaşma sağlanan bina için protokol hazırlanacak, proje aşamasına geçilecek. 
4- Dönüşüm yapılacak binayla ilgili ruhsat alma süreci başlayacak. 
5- Binanın boşaltılmasıyla TOKİ eliyle başlatılacak inşa süreci en geç iki yıl içinde tamamlanacak.

ÖDEME PLANI

> 100 m² 2+1 daire 
> 750.000 TL devletten
> Kalan tutara %10 peşinat
> 5.625 TL’den başlayan taksitle 10 yıl vade
> 120 m² 3+1 daire
> 900.000 TL devletten
> Kalan tutara %10 peşinat
> 6.750 TL’den başlayan taksitle 10 yıl vade

KÖY EVLERİNDE TESLİMAT BAŞLIYOR

Kahramanmaraş ve Gaziantep’in Nurdağı ilçesi kırsalında deprem sonrası yapımına başlanılan ilk köy evlerinin bazıları Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bugün hak sahiplerine teslim edilecek. Beş farklı tipte tasarlanan köy evlerinde bütün daireler 3+1 olarak planlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum “Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta bitirdiğimiz ilk köy konutlarımızın anahtarlarını vatandaşlarımıza depremin üzerinden geçen 80 gün sonunda teslim edeceğiz” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...