İstanbul Ziraat Odası Başkanı Demir'den 'İhtiyacımız olan ürünü ihraç etmeyelim' çağrısı

Düzenleyen:
İstanbul Ziraat Odası Başkanı Demir'den 'İhtiyacımız olan ürünü ihraç etmeyelim' çağrısı

EKONOMİ Haberleri

İstanbul Ziraat Odası Başkanı Ömer Demir, dövizdeki artış ve stokçuluk ile birlikte bazı ürünlerin ihraç edilmesinin de iç piyasada ürün talebini olumsuz etkilediğini belirterek, "Meyve, sebze ya da bakliyat tarafında artan bir fiyat bandı var ise, bunu ihraç etmemeliyiz. Ya da belli bir kota koymalıyız. Bu sayede içeride ürün olacaktır ve fiyatlar dengelenecektir” dedi.

Kaan Zenginli İSTANBUL

Dövizde yaşanan artış ve stokçuluk gıda fiyatlarının yükselmesine neden olurken, bazı ürünlerde yapılan ihracat iç piyasada ürün talebini olumsuz etkiliyor. Devletin iç piyasa ve ihracat tarafında planlama yapması gerektiğini söyleyen İstanbul Ziraat Odası Başkanı Ömer Demir “Örneğin Rusya ve Ukrayna ayçiçek yağı ihracatına sınırlama getirdi. Bu, pandemi nedeniyle iç pazarda yaşanan fiyat artışlarının önüne geçmek adına alınan bir karardı. Türkiye’de de bu tür bir önlem alınabilir. Meyve, sebze ya da bakliyat tarafında artan bir fiyat bandı var ise, bunu ihraç etmemeliyiz. Ya da belli bir kota koymalıyız. Bu sayede içeride ürün olacaktır ve fiyatlar dengelenecektir” dedi. 

TABAN-TAVAN FİYAT GETİRİLMELİ

İhracatçının haksız olmadığını da söyleyen Demir “Her işletme mutlaka kâr etmek üzerine çalışır. Döviz ile satış yapmak ve artan talebi karşılamak için ihracat yapılacaktır. Bu ülke ekonomisine döviz girdisi de sağlıyor. Ancak bazı durumlar var ki, şu an yaşadığımız gibi… Kriz durumunda bazı kararlar alınabilir. Bunu ihracat yapan şirketin inisiyatifine bırakmak yerine devletin bazı adımlar atması daha doğru olur” diye konuştu.

İç piyasada ise fahiş fiyat artışlarının iyi niyetli olmadığını söyleyen Demir “İç piyasada taban ve tavan fiyat uygulamasına geçilmeli. Herhangi bir sebzenin çiftçiden çıktıktan sonraki tüm maliyetleri kilo başı 1,5 lirayı asla geçmez. Bunun içine, kâr marjı, lojistik, KDV, kasa bedeli, hamaliye bedelini de dâhil. Kısacası bir domates hâle 3 liraya geliyorsa, üzerine 1,5 lira konulur markete satılır. Market kendi kârı ile rafa koyar. Bakıyorsunuz 4,5 lira olan Çanakkale domatesi 10 liranın üzerinde satılıyor. Bu bir soygun değil de nedir. Çiftçi kazanmıyor. Ancak birileri büyük kârlar elde ediyor” ifadelerini kullandı.

 

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...