İstanbul, uluslararası finans liginde hızlı yükseliyor

/ Kaynak: AA
İstanbul, uluslararası finans liginde hızlı yükseliyor

Ekonomi Haberleri  / AA

İstanbul, 2009 yılında Global Finans Merkezleri Endeksinde 72. sırada bulunurken, 2014 yılında 633 reyting alarak 47. sıraya yükseldi.

Türkiye'nin doğal finans merkezi konumunda olan İstanbul'un bölge nbsp;finansal kaynaklarının toplanması ve yine bu bölgelere yönlendirilmesi konusunda nbsp;önemli bir merkez olma potansiyeli bulunuyor.AA muhabirinin Global Finans Merkezleri verilerinden derlediği bilgiye nbsp;göre İstanbul, uluslararası finans merkezleri liginde de hızlı bir yükseliş nbsp;gösteriyor. nbsp;
nbsp; nbsp;
Şehir, 2009 yılında Global Finans Merkezleri Endeksinde 72. sırada nbsp;bulunurken, 2014 yılında 633 reyting alarak 47. sıraya yükseldi. İstanbul'un 2018 nbsp;yılında 25. sıraya çıkması bekleniyor


BIST ve Enerji Borsası şehrin elini güçlendiriyor
nbsp;
İstanbul'un finans merkezi olma yolunda, en önemli itici güçlerden nbsp;Borsa İstanbul (BIST) da son dönemde önemli yükselişler kaydediyor. BIST 100 nbsp;endeksi 85 bin seviyesinin üzerinde yer alıyor. Analistler, küresel piyasalardaki nbsp;pozitif havanın etkisi ve ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırımını nbsp;öteleyebileceği beklentisinin endeksin nbsp;yukarı yönlü hareketini sürdürdürmesini nbsp;sağladığını ifade ediyor.Uzmanlar, brent petrolün varil fiyatının 75 doların altına inmesi nbsp;sonucunda borsadaki yükseliş trendinin sürebileceğine işaret ediyor.
nbsp; nbsp;
İstanbul'un finans merkezi olma maratonundaki en önemli parkurlardan nbsp;Elektrik Piyasaları Anonim S?irketi (EPI?AS?) olacak.
nbsp; nbsp;
Zengin enerji yatakları ile bunu kullanacak pazar arasında doğal bir nbsp;köprü konumunda olan Türkiye, bu konuda jeopolitik açıdan da birçok avantaja nbsp;sahip. Bu noktada enerji ürünleri ile ilgili fiyatların ülkede şekillenmesi de nbsp;İstanbul'un finans merkezi olması noktasında büyük bir itici güç olacak.EPİAŞ hisselerinin yüzde 30'unun Borsa İstanbul'un elinde bulunması, nbsp;TEİAŞ ve BOTAŞ, hisselerin yüzde 30'luk kısmını kontrol ederken, kalan yüzde nbsp;40'lık kısmın enerji şirketlerine arz edilmesi hedefleniyor.
nbsp; nbsp;
Dünyanın finans merkezi Londra
nbsp;
Global Finans Merkezleri Endeksi'nin zirvesinde 799 puanla Londra yer nbsp;alıyor. Bankacılık merkezi olan Londra'yı 794 oyla New York izlerken, listenin nbsp;üçüncü sırasında Hong Kong bulunuyor.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...