İstanbul dünyada en riskli 10 şehirden biri: Çevre Bakanlığının deprem yol haritası hazır

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İstanbul dünyada en riskli 10 şehirden biri: Çevre Bakanlığının deprem yol haritası hazır

Ekonomi Haberleri

Bakan Mehmet Özhaseki, deprem açısından İstanbul’un, dünyadaki en riskli 10 şehir arasında yer aldığını söyledi. “Bütün çabamız, enerjimiz de olası bir depreme yakalanmadan önce gece gündüz demeden İstanbul’u depreme hazırlamak” diyen Özhaseki, Kanal İstanbul Projesi’nin bulunduğu çevreden de rezerv alan olarak yararlanılabileceğini kaydetti.

AKİF BÜLBÜL'ÜN HABERİ - Medya temsilcileri ile bir araya gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 11 ili kapsayan deprem bölgesinde yapılan çalışmalara yönelik bilgi verdi. Özhaseki İstanbul’daki deprem ihtimaline karşı yapılan hazırlıkları anlattı.

Özhaseki’nin verdiği bilgiye göre öne çıkan başlıklar şöyle:

"Fay hatları, sıvılaşma olan yerler imar planlarına işlenecek. Bundan sonra oraya yapı izni verebilecek cesarette bir Allah’ın kulu olacağını zannetmiyorum. Yasayla cezai müeyyideler de gelecek. Hatay Merkez’de, Adıyaman Merkez’de, Kahramanmaraş’ta ve bir de Malatya’da; şehrin birinci ring diye tarif edebileceğimiz meydanından başlayan ilk etaplı, herkesin dikkat kesileceği alanlardaki inşaatı bizler yapacağız. İkinci etaplı, arkaya doğru, çeperlere doğru uzanan tarafta da vatandaş kendi evlerini yaparken, bizim yaptığımız mimari tarzı da örnek alsınlar. Haftaya Malatya’dan başlayacağız.

50+1 ŞARTI YETERLİ

Yerinde Dönüşümle ilgili 50+1 şartımız var. Binada 10 kişi varsa beş kişinin bir araya gelmesi yeterli. İnşaat başladığında, hak ediş karşılığında paraları yatırmaya başlarız. Vatandaş, krediyi ödemekte güçlük çekmez. Bir an önce hayatı normalleştireceğiz. Vatandaş orada kalmak istemezse, rezerv alanından da verebiliriz.

Fay kırıkları üzerinde yerler var. Buralardaki vatandaşın hakkını rezerv alandan vereceğiz. Konutlar en fazla 5 katlı olacak. Peki, 7-8 katlı yerler var, oradaki vatandaşın hakkını korumak için zemin müsaitse, taban alanını genişleteceğiz. Yine 5 katta çözmeye çalışacağız. Değilse, en son çare olarak, vatandaşlar arasında kura çekip, kalan kısmı rezerv alanlardaki yapı konutlarına taşıyacağız.

KAYNAK TEMİNİ SÜRÜYOR

Elimizde ne kadar imkân varsa, yurt dışından, yurt içinden neler seferber edebilirsek hepsini kullanacağız. Çünkü 110 milyar dolar gibi ortada altından kalkılamayacak bir hasar var. Millete tabii ki bu arada birtakım yükler düşüyor. Çözüm bulacağız. Biz bir senede 319 bin konutu yapacağız. Akabinde yerinde dönüşecek vatandaşlar için de binlerce sayıdan bahsediyorum. Ve bir taraftan da herhâlde bir seneye kalmaz İstanbul’da da inşaatlara başlarız. Orada da karşımıza bir tablo çıkacak gibi gözüküyor.

ELEMAN SIKINTISI OLABİLİR

İnşaat sektörü Türkiye’de çok güçlü. Malzeme sıkıntısı olmaz. Ama işçilikten yana bir sıkıntı doğacak gibi gözüküyor. İstanbul’da bile inşaatlarda bir takım usta sıkıntılarının doğduğunu da duyuyoruz. Millî Eğitim Bakanlığı ile anlaşıp kurs düzenleyip sertifika vererek, yeni imkânlar da sağlamış olacağız ki bu açığı giderelim.

Türkiye, dünyada deprem riski taşıyan 5. ülke. İstanbul da en riskli deprem açısından dünyadaki 10 büyük şehirden biri. İstanbul’da hiç zaman geçirmeden, bir saniye bile kaybetmeden işe başlamak mecburiyetimiz var. Siyaset yapma lüksümüz yok. Yapmak isteyen yapsın. İyi niyetle herkese elimi açtım. Davetimi yapıyorum.

Bu işin üç ayağı var. birisi eksik olursa bu işi tam yürütemeyiz. İlki, bu işin tepe noktasında şemsiye gibi görev yapacak olan Bakanlık. İkincisi sadece büyükşehir değil, İlçe belediyeleri. Üçüncüsü de vatandaşın bu işi anlayıp sağduyuyla yaklaşıp yardımcı olması lazım. Eğer bu üçlü ayaktan herhangi birisi aksarsa biz bu işi yapamayız.

BELEDİYELER PLAN YAPMALI

Belediyelerin planlarını yapmaları, bakanlığa gelip hangi partiden olursa olsun, ‘Bize lütfen yol gösterin. Yardımda bulunun. Bu işe başlayalım’ demeleri lazım. Vatandaşları tanıyan, isteklerini bilen onlar. Biz para verebiliriz, rezerv alan tahsis edebiliriz. Kiralarını verebiliriz. Her türlü yardımcı olmaya da hazırız. Hangi partiden gelirse gelsin.

İSTANBUL İÇİN ÖZEL KOMİSYON

İstanbul için, önümüzdeki dönemde şartları zorlayacağım ve herkesi davet edip ısrar edeceğim. Önümüzdeki hafta, komisyon kurup İstanbul’daki çalışmaların ne olduğunu göreceğiz. Bizim atladığımız, görmediğimiz, onların tescil ettiği oradaki bilim adamlarının hazırlamış olduğu raporlarda daha başka şeyler çıkar onlardan da istifade ederiz. Bu konunun siyasi istismar yapılmamasını ümit ediyorum.

İstanbul’da 5.8 milyon bağımsız birim var. ‘600 bin de yıkılırsa iyi çok şükür yüzde 90’ı kalıyor yine hayat devam ediyor kalan sağlar bizimdir’ düşüncesi emin olun son derece yanlış bir anlayış olur. Bir caddede veya sokakta bir bina, iki bina yıkılırsa tamamıyla ulaşım durur. Altyapı kesintiye uğrar. Doğalgaz şirketi muslukları kapatır. Su da kapatılacaktır. Kanalizasyon çalışmayacaktır. Peki, böyle olunca etrafı sanki tel örgülerle çevrilmiş kocaman bir Allah korusun hapishaneye dönecektir ülke. Bundan büyük risk olabilir mi?

Yol haritamız belli. Bir tarafta rezerv alanlarda konut yapımına başlayacağız. Taslak planlar hazır. 6-8 ay içerisinde inşaatlara başlarız. Rezerv alanlarımızdaki yapı sayısı 350 bin. Mali imkânlarımız yerinde olursa tamamına da başlayabiliriz. Değilse mecburen kat karşılığı verip en az yarısını elde edip onları da en riskli binaları taşıyarak riskli binadakileri oraya göndererek eski riski yapılanı yıkıp ilçe belediyelere sosyal donatı olarak bırakarak devam edeceğiz.

İstanbul dünyada en riskli 10 şehirden biri: Çevre Bakanlığının deprem yol haritası hazır

KANAL İSTANBUL ÇEVRESİNDE REZERV ALANI

Yarısı bizden kampanyasına 1 milyondan fazla müracaat var. En eski yapılar yine orada da öncelik vermek suretiyle yerinde dönüştürmeyi hesaplıyoruz. Cumhurbaşkanı’mız zorda kalınırsa Kanal İstanbul çevresindeki bizim yapabileceğimiz yerlerde epeyce bir konutu rezerv alanında ayırabiliriz. İstanbul’un depremine hazırlık anlamında o konutları da mutlaka kullanabiliriz dedi. Onu da dâhil ettiğimizde sanki biz bu 600 bin konutu yapabilecek kabiliyetle gözüküyoruz. Bize müracaat eden, Yarısı Bizden kampanyasındaki binaların hepsini kontrol edip öncelik sıralamasına tabi tutarak işe başlayacağız.

BELEDİYE BAŞKANLARI İŞTEN KAÇIYOR

En büyük sıkıntı bazı belediye başkanı arkadaşlarımızın bu işe girmek istememesi. Çünkü riskli bir iş, vatandaşın bir tane evi var. Onu muhatap alıyorsunuz. Eğer bir vatandaşın da ayrı bir problemi var. Eğer 100 bin bina yıkılacaksa emin olun 100 bin tane ayrı dert var, problem var, soru var. Problemler çok olduğu için belediye başkanı arkadaşlarımız bu işlerden biraz kaçıyorlar. Bu işin üstesinden ancak şöyle gelebiliriz: Bakanlık olarak biz her tarafa şemsiye gibi uzanıp herkese kanatlarımızı açıp eşit davranacağız. Belediye başkanlarımızın tamamı bu işi önemseyecekler, birinci iş gibi görecekler. Vatandaşın elinde büyük bir imkan mevcut. Bundan 6-8 ay sonra seçim var. Karşınıza gelen belediye başkan adaylarını İstanbul’da kentsel dönüşümü nasıl yapacaksın kardeşim? Sen anlat bakalım. Eğer yapmaya söz verirse taahhüt ederse, gönlünüz ısınıyorsa verin.

BÖCEK, ÇİÇEK İŞLERİ KOLAY

Çiçek, böcek, süsleme, boyama o kadar güzel hizmetler ki çok da çabuk karşılık buluyor. Vatandaş görüyor, hoşuna da gidiyor. Ama asıl iş kentsel dönüşüm.bunu hakkıyla yapan, binlerce konutu dönüştüren arkadaşlar var İstanbul’da. Ama hiç elini oraya iliştirmeyenler var.

EVİNDEN ÇIKMAYANA ÖZENDİRİCİ TEKLİF

Yerinden çıkmak istemeyen insanlara bir takım özendirici tedbirlerimiz olacak. Anadolu Yakası’nda 150 bin konutluk. Avrupa Yakası’nda da 200 bin konutluk. Rezerv alanımız var. Mahalle kültürü diye adlandırdığımız bir şehir modeli var. Herkesin birbirini tanıdığı çok şık semtler yapmayı düşünüyoruz. Yani rezerv alanlarda alıştığımız kooperatiflerin yaptığı gibi 15 katlı binaları yan yana kutu gibi dikmek istemiyoruz. Bunları yaptığımızda da ben evimden çıkmam, burada ölürüm gerekirse diyenlerin hepsi o mahalleyi görünce gideceklerdir. Yani şimdi 30-40 yıllık Fatih’teki bir yapıda oturan birisi siz yakın bir yerde ona çok daha güzel bir yer gösterdiğinizde gitmek istemez mi? Gider. Niye gitmesin. Eğer bir yerde yüzde 65 evet demişse öbür tarafı istimlak edip evinden çıkarıp yıkma hakkına sahipsiniz. Belki İstanbul’da bunun da yüz 50’ye düşüreceğiz yeni çıkacak yasada. Çünkü birilerinin gönlüne bu işi bırakamayız."

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...