'İşsizlik, reform paketi ile tek haneye düşecek'

Düzenleyen:
'İşsizlik, reform paketi ile tek haneye düşecek'

Ekonomi Haberleri

Kasım ayında işsizlik 0.2 puan gerilemeyle yüzde 10.5 olarak gerçekleşti. 802 bin kişiye iş bulunduğu bu dönemi değerlendiren Bakan Şimşek esnek çalışma ve reformla işsizliğin tek haneye düşürüleceğini söyledi...

Türkiye'de işsizlik oranı, geçen yıl kasımda, bir önceki yılın aynı dönemine göre 0.2 puanlık azalma ile yüzde 10.5 seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 29 bin kişi artarak 3 milyon 125 bin kişiye ulaştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2015 yılı kasım ayı iş gücü istatistiklerine göre, istihdam edilenlerin sayısı bir önceki yılın kasım ayına göre 802 bin kişi artarak 26 milyon 676 bine ulaşırken, istihdam oranı 0.7 puan artışla yüzde 45.8 oldu. İş gücüne katılım oranının da 0.7 puan arttığı kasım ayında genç işsizlik oranı yüzde 19.1'e geriledi. Bu dönemde tarımda çalışanlar 26 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde 828 bin kişi artış yaşandı. İstihdam edilenlerin yüzde 19.3'ü tarım, yüzde 20.1'i sanayi, yüzde 7.5'i inşaat, yüzde 53.1'i hizmetler sektöründe yer aldı.
Son bir yılda 800 binin üzerinde insana iş imkânı sağlandığını ifade eden Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "İş gücüne katılım oranı o kadar artmış ki, bundan dolayı ilave bir 840 bin yeni iş arayan var. Bir de çalışma çağındaki nüfus hızla artıyor. Hızla reform yapmamız gerek. Reform olmadan işsizlik oranını yüzde 10'ların altına kalıcı olarak çekmek zor. Bu kadar teşvik ve desteğe rağmen şu anda ancak işsizliği yüzde 10 civarında tutabiliyoruz. Reformlarla iş gücü piyasasının daha çok esnek hale getirilmesi gerekiyor. Mesela ABD'de iş gücü piyasası son derece esnek ve işsizlik yüzde 5'in altına doğru gidiyor. Avrupa'da iş gücü piyasası esnek değil ve işsizlik oranı yüzde 10'un üzerinde seyrediyor" diye konuştu. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da gerileyen işsizliğin, 802 bin kişiye istihdam sağlanmasının, seçim öncesi durgunluğun aşılmaya başlandığının göstergesi olduğunu söyledi.
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) ise işsiz sayısının rekor kırmasını, 'Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamındaki kişilerin 10 kat artarak 28 binden 300 bine yükselmesinin önlediğini ifade etti.

'İşsizlik, reform paketi ile tek haneye düşecek'

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...