İşsize ikna odası

- Güncelleme:
İşsize ikna odası

Ekonomi Haberleri

İŞKUR iş beğenmeyen işsizler için ikna timleri kurdu. 6 ay içinde yüz yüze görüşülen 675 bin işsizden 341 bini çalışmaya ikna edilerek işe yerleştirildi.

İşsizlik yıllardır Türkiye'nin kanayan yaralarından biri. Ekonomideki büyüme ve yeni açılan onca işyerine rağmen, iş arayanların sayısı geçtiğimiz ay yeniden 2,5 milyonun üzerine çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ülkemizdeki işsiz sayısı 2 milyon 541 bin. Madalyonun görünen yüzü böyle. Öbür yüzünde ise, acil eleman ihtiyacı olup da aylardır bulamayan binlerce iş yeri var. Bu açıdan bakıldığında ise asıl meselenin işsizlik değil, iş beğenmemek olduğunu söylemek mümkün.


İşçi ve işveren arasındaki bu kopukluğu giderme görevi de Türkiye İş Kurumu'na (İŞKUR) düştü. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in talimatıyla kurulan İş ve Meslek Danışmanlığı Şubesinde tam 2 bin 813 kişilik bir ekip oluşturuldu. İstanbul'da 495, Ankara'da 126, İzmir'de ise 119 danışman görevlendirildi. Nüfus ve işyeri sayısına göre 81 ile dağıtılan İş ve Meslek Danışmanları önce sorumluluk bölgelerindeki işyerlerini tek tek dolaşıp, eleman ihtiyaçlarını belirledi. Ardından bölgesindeki İŞKUR'a kayıtlı işsizleri davet edip, vasıflarına göre mevcut iş seçeneklerinden birine yönlendirmeye başladılar. Önerilen onca seçenek arasından bir seçim yapmayıp, çalışmamakta direnenler için de özel ikna grupları oluşturuldu. İş ve Meslek Danışmanları 2012 yılı Mayıs- Kasım döneminde yurt genelinde 675 bin işsizle birebir görüşme yaptı. Ve bunlardan 341 bin 533 kişi çalışmaya ikna edilerek bir işe yerleştirildi. Uygulamanın işçi ve işveren çevrelerinden destek bulması üzerine, İş ve Meslek Danışmanlarının sayısının 2013 yılında 4 bine yükseltilmesi kararlaştırıldı. Tıpkı Aile Hekimliği uygulamasında olduğu gibi, Türkiye'de artık her işyerinin ve her işsizin bir meslek danışmanı var. Şehirlerdeki işyerlerini ve işsizleri bölge bölge paylaşan danışmanlar, işverenler için de gönüllü insan kaynakları temsilcisi gibi çalışıyorlar. İşe talip olanlar arasından en uygun adayı seçme konusunda onlara yardımcı oluyorlar.


İŞ ÇOK, PARA AZ nbsp;
İŞKUR bürolarının duvarları eleman arayan firmaların ilanlarıyla dolu. Özellikle imalat ve hizmet sektörleri yana yana eleman arıyor. Ancak vadedilen ücretler, 'altın fırsat' hayali kuran işsizleri hayal kırıklığına uğratıyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...