İsrail'in katı ambargosu Gazze ekonomisini vurdu

İsrail'in katı ambargosu Gazze ekonomisini vurdu
Ekonomi Haberleri

Mısır'ın tünelleri kapatması sebebiyle zora düşen Gazze'de, İsrail ambargosunun olumsuz etkisi daha da arttı. İşsizlik yüzde 50'yi geçti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi için öne sürdüğü "Gazze'ye uygulanan ambargonun kaldırılması", bölgedeki Filistin halkının artık "nefes alması için" kaçınılmaz hale geldi. Gazze'deki Filistinli İş Adamları Derneği Başkanı Ali el-Hayek, bölgedeki işsizlik ve fakirlik oranının yüzde 50'yi geçtiğini belirterek, birçok sektörün bu durumdan etkilendiğini söyledi. Gazze'ye uygulanan ablukanın "daha önce hiç görülmemiş bir şekilde çöküntüye sebep olduğunu" ifade eden Hayek, "Ekonomi ve büyüme oranlarında gözle görülür bir gerileme yaşandı. Mısır sınırındaki tünellerin kapatılması, ekonomideki gerilemenin başlıca sebeplerinden biri. Bu tüneller aracılığıyla başta inşaat malzemeleri olmak üzere temel ihtiyaçlar karşılanıyordu. Ancak bugün İsrail'in ablukayı daha sıkı tutması ve önemli ihtiyaç maddelerinin girişine izin vermemesi, büyük çöküşü hızlandırıyor. İnşaat başta olmak üzere, birçok sektörde yaşanan durgunluk sebebiyle binlerce kişi işini kaybetti. Durum tam bir felaket, Gazze, böylesi bir ekonomik kriz yaşamamıştı" diye konuştu.
Bir an önce Gazze'nin ticari sınır kapılarının açılması ve denizde "serbest dolaşım imkânı" sağlanması çağrısında bulunan Hayek, şöyle devam etti: "Önümüzdeki günlerde, Türkiye'nin Gazze'ye uygulanan ablukanın kaldırılması ve işsiz üniversite mezunlarının istihdam edilmesi için projeler geliştirerek, bölgede daha etkin bir rol oynayacağını ümit ediyorum. Türk halkı ve hükümeti, Gazze'ye her zaman insani, siyasi ve ekonomik anlamda desteğini sürdürüyor. Türkiye'nin İsrail'e baskı yaparak, ticari sınır kapılarını açtırma noktasında başarılı olacağına inanıyorum."


İSRAİL'İN ZAMAN ZAMAN OPERASYON DÜZENLEDİĞİ GAZZE'DE BİNA ENKAZLARI ARTIK RUTİN MANZARALAR HALİNE GELDİ

İsrail ambargosu sebebiyle Gazzeliler, 2005 yılından bu yana temel ihtiyaçlarını tünellerle karşılıyordu. Refah sınırında Gazze-Mısır arasında yüzden fazla tünel vardı. Ancak geçen yıl 3 Temmuz'daki darbenin ardından Mısır'daki askerî yönetim, Gazze'nin dünyaya açılan tek kapısı olan Refah sınırını ve tünelleri kapattı. Böylece Gazze'ye uygulanan İsrail ambargosunun etkisi daha da hissedilir oldu ve ekonomik kriz kaçınılmaz hale geldi. Yakın zamana kadar İsrail'in Gazze'ye uyguladığı hava operasyonları da devam etti. Bu operasyonların etkisiyle Gazze, harabe görüntüsünü üzerinden atamıyor...



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...