İSO Başkanı'ndan enflasyonda köpük iddialarına cevap: Kâr hırsı değil, korunaklı fiyat

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
İSO Başkanı'ndan enflasyonda köpük iddialarına cevap: Kâr hırsı değil, korunaklı fiyat

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Türkiye’de maliyet artışlarıyla açıklanamayacak kadar yüksek fiyat artışlarıyla ilgili olarak “Daha korunaklı fiyat yapıyoruz ama bu kâr hırsı değil” ifadelerini kullanan İSO Başkanı, ekonomide tahribatın büyük olduğunu, enflasyonun düşmesi için yapısal çözümlere ihtiyaç duyulduğunu söyledi. 

ÖMER TEMÜR'ÜN HABERİ - İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan enflasyonda köpük oluştuğu iddialarıyla ilgili “Daha korunaklı fiyat yapıyoruz ama bu kâr hırsı değil” dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın marttaki ziyareti sonrası 70 kişilik iş adamı heyetiyle adaya nezaket ziyaretinde bulunan Bahçıvan, iş dünyasının elindeki en önemli sermayenin finansal istikrar olduğunu vurguladı. Bahçıvan, “Ne yazık ki son 2 yıldır Türkiye kıymetli finansal istikrar hazinesini kaybetti. Şu an yüksek enflasyon belası karşımıza çıktı. Şimdi bu ağır hastalığı çözebilmek için bir tedavi uygulanıyor. Ekonomi bilimiyle son derece uyum sağlayan rasyonel bir döneme girdik. Tahribat tahminlerin de üstünde. Tadilatı da bu anlamda bedel istiyor” ifadelerini kullandı.

Ekonomi yönetimiyle çok güçlü bir diyalog kurulduğunu dile getiren Bahçıvan, “İki taraf da çok şeffaf. Sabır gösterirsek, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve TCMB ile birlikte uygulanacak politika, sancılı sürecin ardından Türkiye’nin kaybettiği finansal istikrarın kazanılması ve kredi notumuzun düzelmesi için katkı sağlayacaktır. Bu anlamda kaptan pilotlara güven vadesi vermemiz gerekiyor” diye konuştu.

Tek haneli enflasyon için 2025 ve 2026’ya odaklanmak gerektiğine dikkat çeken Bahçıvan, “OVP, sanayi için Kalkınma Planı’ndan daha çok yol gösterici. Bu yüzden önce OVP’ye sıkı sıkıya tutunmamız gerekiyor; OVP’yi gerçekçi buluyorum. Ümit ederiz ki enflasyon düşme eğilimini en sağlıklı şekilde gösterir ve faizler de paralel şekilde düşmeye başlar ancak bir zaman belirlemek çok doğru değil. Bu süreç zaman alacak” değerlendirmesini yaptı.

YAPISAL ÇÖZÜMLER ŞART

Türkiye’de maliyet artışlarıyla açıklanamayacak fiyatlama davranışına yönelik de değerlendirmelerde bulunan Bahçıvan şunları kaydetti: Ahlaki olmayan fiyatlamalar olduğuna katılmıyorum. Sektörler için rekabetin o kadar zorlayıcı olduğu bir dönemdeyiz ki fiyat tutturmak ve pazar bulmak için her gün yeni yatırımlar yaparak gayret sarf ediyoruz. Onun için böylesi bir dönemi ayakta sağlam kalarak geçirmenin peşindeyiz. Daha korunaklı fiyat yapıyoruz ama bu kâr hırsı değil. Enflasyon beklentisi olumlu yönde değiştikçe bu da kademeli olarak ortadan kalkacak. Öte yandan enflasyonun düşürülmesi için yapısal çözümler şart. İş dünyasının desteği de bir yere kadar. 

GÜMRÜK BİRLİĞİ ANLAŞMASI MASKELİ BALOYA DÖNÜŞTÜ

Gümrük Birliği Anlaşması’na ilişkin olarak “Bu artık bir maskeli baloya dönmüş vaziyette. İki taraf için de konu çıkmaz sokak” yorumunu yapan Bahçıvan, yeşil ekonomi açısından ise Türkiye’nin önemli fırsatlara sahip olduğunu belirterek, “Onların bize olan ihtiyacı, bizim onlara ihtiyacımızdan hiç de az değil. Müzakereleri çok daha güçlü yapmak zorundayız. Bu hâliyle iş dünyası için de hiç kolay değil. Bugün bir sanayicimiz vize randevusu almak için 2 ay bekleyecek ve bunun adı Avrupa Birliği’nin Gümrük Birliği üyeliği olacak. Öyle bir ikiyüzlülük olmaz. Biz bunu İSO’da yaşıyoruz. Bugün iki ay sadece randevu vermek için kapılarda bekleten ve ne zaman vizesini vereceği belli olmayan bir ortaklıktan bahsediyoruz” dedi.

İSO Başkanı'ndan enflasyonda köpük iddialarına cevap: Kâr hırsı değil, korunaklı fiyat

EKONOMİK GARANTÖRLÜK ŞART

İSO Meclisi, yeni dönemde ilk ziyaretini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gerçekleştirdi. Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nda (KTTO) konuşan Bahçıvan, Türk iş dünyasının ada için ekonomik garantörlük sunması gerektiğine dikkat çekti. Bahçıvan, “KKTC’ye artık ‘yavru vatan’ demiyoruz, bu vatan artık olgunlaştı, ‘kardeş vatan’ oldu. Adanın ikinci 50 yılı, geçmiş 50 yıldan çok daha farklı olacak” dedi. KTTO Başkanı Turgay Deniz ise “Kıbrıs Türk toplumu hâlâ Güney Kıbrıs ve AB’nin izolasyonları altında hayatını sürdürüyor. Bu zorluklar bizi girişimci yaptı. Bu adada var olmak istiyorsak ekonomik olarak güçlenmek ve hayat seviyesini yukarıya çekmek zorundayız” diye konuştu.

PAZAR BULUNUR MÜHİM OLAN İNSANLIK!

İsrail’in Gazze’ye saldırılarını değerlendiren Bahçıvan, “Huzurun olmadığı yerde bereket olmaz. Gelinen noktada yaşananlar İsrail’in kendi ekonomisi için de ciddi anlamda tahribat oluşturacak. Bu durumun İsrail’e ihracatımıza da düşüş getireceğini düşünüyorum. Pazarları telafi ederiz ama telafi edilemeyen kaybedilen insanlar. Türkiye bu konuda dünyaya örnek olacak bir davranış biçimi ortaya koyuyor” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...