İslam Memiş tarih verip açıkladı! Dolar tırmanıyor...

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İslam Memiş tarih verip açıkladı! Dolar tırmanıyor...

EKONOMİ Haberleri

20 Nisan Dolar/TL kuru ne kadar oldu yatırımcılar araştırıyor. Dün dolar endeksinin 5 yılın zirvesini görmesiyle kur hareketlenirken Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş'de çarpıcı tahminlerdr bulundu. Önümüzdeki 3 aya dikkat çeken Memiş,temmuz ayını işaret ederek dolar/TL kurunun 18 liralık rekorunun da üstüne çıkabileceğini söyledi.

ABD'de, enflasyon 41 yılın en yüksek seviyesine çıkarken Fed Başkanı James Bullard dün yaptığı açıklamada, Fed'in enflasyonu kontrol altına alması gerektiğini kaydederek, piyasaları bozmak istemediklerini ancak hızlı hareket edilmesinin uygun olacağını söyledi..

Faiz artışı için temel durumun herhangi bir toplantıda 50 baz puandan fazlası olmadığını aktaran Bullard, "75 baz puanlık bir artışı göz ardı etmeyeceğim, ancak temel durum bu değil" değerlendirmesinde bulundu.

Fed'in resesyona girmeden enflasyonu kontrol edebileceğine işaret eden Bullard, Ukrayna'daki savaşın kötüleşmesi halinde ABD'nin para politikasının da etkileyebileceğini aktardı.

DOLAR ENDEKSİ 5 YILIN ZİRVESİNİ GÖRDÜ

Piyasalar IMF ve Dünya Bankası’nın karamsar görünüm raporları ve Bullard’ın açıklamalarının ardından Mayıs ve Haziran toplantılarında en az 50 baz puanlık artış öngörüyor. Dolar endeksi ise dün gün içinde 5 yılın en yüksek seviyesi olan 101 düzeyini aştı.

Bu gelişmelerle dün güne 14,64 seviyelerinden başlayan dolar/TL kuru günü 14,65’den kapattı. Kur bu sabah itibarıyla 14,66 lira seviyelerinden işlem görüyor.. Euro/TL ise 15,86 liradan değerleniyor.

TEMMUZDA ZİRVEYE ÇIKABİLİR

Öte yandan Dolar kur endeksin 101’i aşmasına rağmen 14,70 liranın üzerinde kalıcı olmadığını söyleyen Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş şu değerlendirmelerde bulundu:

“Mayıs ayı ile birlikte tekrar yukarı yönlü hamlelerini devam ettiren bir trend olabilir. Özellikle Temmuz ayında geçen yılın zirvesinin daha üst rakamlarında bir seviye beklediğimi söyleyebilirim. Dolar endeksi yükseliyor. Dolar fiyatı uluslararası piyasalarda değer artışı sürecinde. Dolar yurt içinde ise değer kaybediyor. Bu ne demek? Dünyada dolar değer kaybedecek. Endeks yeniden 95-96 seviyesine kadar gerileyebilir. Bu da bize dünyada doların değer kaybedeceğini ama bizde de doların değer kazanacağını söylüyor. Önümüzdeki 3 ayda Mayıs, Haziran ve Temmuz için işaret ediyor. Çünkü her şey tersine gidiyor. Ama bu baskılanma süreci de bittikten sonra patlayan bir döviz kurununun karşımızda olacağını tahmin ediyorum. Başta dolar/TL kurunun patlak vermesiyle altın, gümüş gibi emtiaların gram bazında fiyatlamalarında yeni zirvelerin gelmesine neden olacak. O yüzden Nisan ayının final ayı olduğunu söylüyorum." diye konuştu.

KKM HESAPLARI 730 MİLYAR LİRAYI AŞTI

Dolar/TL kurunun 20 Aralıkta 18 TL'yi aşarak rekor kırdıktan sonra Kur korumalı mevduat sistemine geçilmesiyle 10 lira seviyelerine kadar gerilediğne dikkat çeken İslam Memiş, "O tarihten bu yana KKM'ye katılım 730 milyar TL'yi aşarken, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati yeni enstürmanların da devreye alınabileceğinin sinyalini verdi. Ancak tüm müdahalelere rağmen dolar/TL kuru yavaş yavaş yükselmeye devam ediyor." diye konuştu.

 

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...