İslam Memiş 'şu anda riskli' dedi, ekim ayını işaret etti: Yavaş yavaş hazırlık yapın

Düzenleyen:
İslam Memiş 'şu anda riskli' dedi, ekim ayını işaret etti: Yavaş yavaş hazırlık yapın

EKONOMİ Haberleri

Ekim ayını işaret eden İslam Memiş, altın ve gümüş konusunda uyardı, yatırımcıları iki gruba ayırdı. Yerel ve küresel piyasalardaki dalgalanma sonrası altın ve dolar fiyatları da hareketlendi. Gram altın bin lira sınırında, çeyrek altın ise 1611 liradan satılıyor. Dolar ise 16,70 sınırını aştı, euro kritik seviyelerde. Yatırımcılara seslenen ve "TL bazındaki performansları şu anda riskli buluyorum" diyen Memiş, ""Elinde varlığı olanların ekim ayına hazırlık yapması gerekiyor" ifadesini kullandı.

Altın ve dolar hızla yükseldi, yatırımcılara uyarılarda bulunan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş tarih vererek riski açıkladı. Piyasalardaki hareketliliğe değinen ve kritik direnç seviyesinin kırıldığını belirten Memiş, dolar kurunun 17'li rakamlardaki yükselişini böyle giderse devam ettirebileceğini söyledi. Kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklamaların önemli olduğunu söyleyen Memiş, dolarla ilgili yukarı ve aşağı yönlü tahminlerini sıralarken, gram altın konusunda son dakika uyarısında bulundu.

DOLARDA YÜKSELİŞ SÜRER Mİ?

Memiş, "Kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları önemliydi. Özellikle de faiz vurgusu, 'Kimse faiz artırımı beklemesin' söylemi. Enflasyon problemi yok, hayat pahalılığı var söylemi de önemliydi" dedi.

Bu mesajlarla kritik direnç seviyesinin hızlıca kırıldığını gördüklerini belirten Memiş, "Dolar kuru 16,80'e kadar devam ediyor. Bu seviye teknik olarak takip edeceğimiz seviye. 17'li rakamlarda yükselişlerini böyle giderse devam ettirebilir" tahmininde bulundu.

"FAİZ KARARI YORUMLAMANIN MANASI YOK"

Faiz indirimi konusuna değinen Memiş, "Ben artık Merkez Bankası'ndan bir şey beklemiyorum. Çünkü beklentiyi söyleyince farklı algılanabilir. Yüksek faiz bir söylemle karşı karşıya bırakıyor. Ben bundan sonra Merkez Bankası ile alakalı bir yorumda bulunmak istemiyorum. Öngörüler gerçekleşmiyor, demek ki hükümet kendisine farklı bir politika belirledi. Faiz kararı yorumlamanın bundan sonra manası olmadığını düşünüyorum" dedi.

"ENFLASYON İLE MÜCADELE ÇOK KOLAY OLMAYACAK GİBİ DURUYOR"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 48-49 oranında olduğu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ise "Enflasyon yok, hayat pahalılığı vardır" sözlerinin hatırlatılması üzerine enflasyon ile ilgili değerlendirmede bulunan İslam Memiş, kendi beklentisinin yüzde 52 civarında olduğunu ifade etti.

"Şu anki ekonomik tabloya baktığımızda enflasyon ile mücadele çok kolay olmayacak gibi duruyor. Mevsimsel etki ile birlikte düşecek bir enflasyon var, tamam. Yüzde 73.5 seviyesi yüzde 53'e mi düşecek, gerçek hissedilen enflasyon mu gerileyecek? Buna bakmamız gerekiyor" dedi.

Merkez Bankası'nın hem dövizde hem de enflasyondaki tahminlerinin gerçekleşmediğini söyleyen Memiş, "Bu süreçte ben hem döviz hem enflasyonda ciddi belirsizlikler olduğunu, dolayısıyla da yıl sonuna öngörülerin gerçekleşmeme ihtimalinin güçlü olduğunu söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.

YATIRIMCILARA GRAM ALTIN VE GRAM GÜMÜŞ UYARISI

Yatırımcılara yönelik uyarılarda bulunan Memiş, "Yatırımcıları iki gruba alıp değerlendirmek gerekiyor" diyerek şu ifadeleri kullandı:

"Birincisi ısrarla TL üzerinden işlem yapanlar, ikincisi parite üzerinden yapanlar. Elinde TL bulunduranlar ne zaman ki fiyatlar yükseliyor, peşinden gidiyorlar. Her şey sürekli yükselecek diye bir şey yok, yapılacak yeni bir açıklama ile birlikte altın 16 seviyesinin altına da sarkabilir.

Ben şu anda döviz kurunu riskli bulduğumu söyleyebilirim. Bu gram altın, gram gümüş için de geçerli. TL bazındaki performansları şu anda riskli buluyorum."

İSLAM MEMİŞ EKİM AYINI İŞARET ETTİ: HAZIRLIK YAPIN

"Elinde varlığı olanların ekim ayına hazırlık yapması gerekiyor" diyen Memiş, "Ekim ayında küresel ekonomilerde ciddi bir türbülans, ciddi bir ekonomik kriz ve gıda kriziyle ciddi bir süreç başlayabilir. Bu yüzden nakit pozisyonunu yavaş yavaş hazırlamakta fayda var" dedi.

Şu anda rakamların yatırım yapmak için çok uygun rakamlar olmadığını belirten Memiş, "Cumhurbaşkanından aldığımız intiba da şu, arkada yoğun çalışma var. Duyuruda belirsizlik olduğu için her an ters pozisyonda kalabilir vatandaşlar" değerlendirmesinde bulundu.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...