İslam Memiş 'kaçışı yok' diyerek duyurdu: Dolar son kez sıçrayacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri

ABD Merkez Bankası'nın (FED) kararı öncesinde Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Memiş, “Büyük kriz patlayacak, kaçışı yok” diyerek dolarda son kez sıçrayış olacağını söyledi.

ABD Merkez Bankası (FED), tüm piyasaların merakla beklediği kararı bugün kararı açıklıyor.  FED'in bu kararı doların yönünü belirlemesi açısından oldukça kritik. FED öncesi Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş'ten dikkat çeken açıklamalar geldi. TGRT Haber'de konuşan ünlü ekonomist, “Büyük kriz patlayacak, kaçışı yok” dedi.

FED'İN KARARI NE OLACAK?

FED saat 21:00'da poltiika faizi kararını açıklayacak ardından ise FED Başkanı Powell karara ilişkin konuşma yapacak. Fed’in para politikaları toplantısı sonrası yüzde 25’lik artırımla faizleri son 16 yılın en yüksek seviyesine çıkarılması bekleniyor. FED'in pas geçme ihtimali hâlâ masada duruyor. Belirsizlik bu akşam son bulacak. FED'in kararı öncesinde son görüşlerini paylaşan İslam Memiş, sürpriz olmazsa FED'in bu son faiz artırımı olacağını söyledi.

FED SÜRPRİZ YAPMAZSA SONLANDIRACAK

Powell'ın sözlü olarak piyasaları yönlendirmeye devam edeceğini belirten Memiş, "Amerika Merkez Bankası Fed, 25 baz puanlık artış yaparak bu işi sonlandıracak. 2024 yılının ilk çeyreğinde büyük ihtimalle yeniden faiz indirimleriyle yoluna devam edecek” sözlerini kullandı. 

Memiş şunları kaydetti:  

"Dilediğimiz zaman piyasaları etkileriz mantığıyla sözlü müdahalesine devam edecek. Ancak çok yakında patlayacak mortgage krizi çok yakında patlayacak bir bankacılık krizine karşı enflasyona karşı Fed’in yapabileceği bir şey yok. Sadece Türkiye’yi kast etmiyorum, tüm dünyada rakamlar ortada gerçekler ortada. Dünya ekonomileri iyi bir yere gitmiyor. Özellikle Çin Tayvan arasındaki gerilim benim için önemli. Kafkaslardan gelen veri akışı da benim için önemli. 

İslam Memiş 'kaçışı yok' diyerek duyurdu: Dolar son kez sıçrayacak

DOLARDA SON SIÇRAMA

88’den 117’ye çıkan dolar endeksi (dxy), yüzde 9’lardan yüzde 5’lere gerileyen enflasyon, yine 117’den 100’e gerileyen dolar endeksi…

Piyasalarda doları toplayan, topladığı doların 3’de 2’sini geri veren yine aynı Fed. Dünyadaki diğer merkez bankalarını bağlamış, organize olmuş, dilediği gibi piyasaya yön veren Fed. Dolar endeksinde (dxy), 103,50’ye kadar sürpriz olmaz.

Ancak bu son sıçrama. Sonra yol haritamız belli, yaz aylarında 92-94’e kadar geri çekilme.

Eğer bir sürpriz olmazsa dolar karşında her şey bir ay boyunca önce düşüş, sonra yatay süreçte yoluna devam eder. Bir ay içerisinde altın, gümüş, EUR/USD paritesi, GBP/USD parite, kripto paralar yukarı gider mi? Bendeki cevabı HAYIR.

POWELL'IN YANITI ŞİMDİDEN BELLİ

Emtia fiyatlarının ons bazında, paritelerde ve kripto paralarda son bir satış bekliyorum. Ancak bana göre büyük, onlara göre küçük bir sorun var!

Mortgage ve bankacılık krizi. Bu konuyu Başkan Jerome Powell’e mutlaka soracaklar. Cevap belli: “Beklemiyoruz, gerekeni yaparız.” Bu büyük kriz patlayacak, kaçarı yok. O sırada piyasayı kripto paralar ile oyalayacaklar. Yani, Haziran sonrası kripto paralar ve borsaların önü açık…"

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...