İslam Memiş 'gardınızı alın' dedi, tarih verdi: Fiyatlar çökecek, şirketler iflas edecek

Düzenleyen:
İslam Memiş 'gardınızı alın' dedi, tarih verdi: Fiyatlar çökecek, şirketler iflas edecek

EKONOMİ Haberleri

Son aylarda konut ve araba fiyatlarında hem enflasyon hem de döviz kuru nedeniyle yaşanan artış, vatandaşları zorluyor. Finans analisti İslam Memiş, sektöre dair yakın zamanlı beklentilerini açıkladı, alım yapmayı planlayanlar için uyarılarda bulundu. "Ev ve araç fiyatları ne olur, alım yapmalı mıyım?" sorularının cevabını veren Memiş, haziran ve temmuz aylarını işaret etti.

Ev ve araba almak isteyenlerin gözü kulağı fiyatlarda. Önce pandemi, ardından gelen enflasyon ve dolar kuru, şimdilerde ise Rusya-Ukrayna krizi hem dünyada hem de Türkiye'de fiyatların artmasına neden oldu. Yatırım yapmak isteyenler ve ihtiyaçlarını karşılamak için alım yapmak için fırsat kollayanlar en uygun zamanı bekliyor. Finans analisti İslam Memiş, "Şimdiden uyarıyorum" dedi, beklenen 'felaket' için tarih verdi.

Vatandaşların belini büken artışlar sonrası otomobil ve ev almak isteyenler fiyatları yakından takip ediyor ancak beklenen düşüş gerçekleşmiyor. Fiyatlar için 'saçma sapan' ifadesini kullanan Memiş, artık devrin 'nakit devri' olduğunu belirtti alım yapmayı düşünenler için kritik uyarılarda bulundu. 

MAL DÖNEMİ BİTTİ, NAKİT DÖNEMİ BAŞLIYOR

Öncelikle söylediklerinin yatırım tavsiyesi olmadığını belirten İslam Memiş, otomobil veya ev almayı düşünenlerin mutlaka bilmesi gerekenleri anlatırken çok çarpıcı ifadeler kullandı. Memiş artık 'mal' döneminin bittiğini ve 'nakit' döneminin başladığını belirtti.

Para değersiz olduğu zaman malın değerli olduğunu belirten Memiş, artık tam tersi bir rüzgar beklendiğini ve nakitin daha kıymetli olacağını söyledi. "Önümüzdeki 3 ay boyunca herkes nakit pozisyonu alacak, nakit çok değerli ve kıymetli olacak" dedi.

1 ARABA 1 DAİRE FİYATINA TEKABÜL EDİYOR

Araba alımı le ilgili konuşan Memiş, "Araba alabilirsiniz, eğer akla mantığa uygun bir fiyat varsa alabilirsiniz. Kişisel olarak bu fiyatlardan 2. el otomobil almayı kendime yediremem. Ne oldu da bu fiyatlar böyle oldu? 1 araba 1 daire fiyatına tekabül ediyor. Ev aldığında kiraya verdiğinde 2 bin lira getirisi var. Arabanın ise önceden 2 bin lira gideri vardı şimdi 3 bin lira gideri var. Maliyetler çok artıyor ve saçma sapan fiyatlar var karşınızda. Araba almayı düşünüyorsanız bir kez daha düşünün ve öyle karar verin" dedi.

İKİNCİ EL FİYATLARI ÇÖKECEK

İkinci el araç fiyatlarında düşüş yaşanacağını belirten Memiş, "Ben olsam kişisel olarak 2-3 ay araç kiralayarak nefsimi kırabilirim ama tutup da 100 liralık malı 200'e almam, bunu kendime yapmam. Çip krizi çözülecek, galerilere sıfır araçlar gelecek ve 2. el fiyatları o zaman zaten çökecek. Ocak ayından bu güne kadar araba satılmıyor. Durgun tabi, fiyatın bir mantığı olacak" ifadelerini kullandı.

EV ALMAK İSTEYENLER İÇİN ÖNEMLİ UYARILAR... "BİR ŞARTLA..."

"Kira geliri için yatırım amaçlı ev almalı mıyım?" sorusuna cevap veren İslam Memiş, "Bunun bir mantığı olmalı. 1+1 alırım 30 bin lira tadilat yapar kiraya veririm. 2+1 veya 3+1 daireye vereceğim parayla 1+1'den 2 daire alırım, 2 kiram olur. En azından biri ödeyemezse diğeri öder, mağdur olunmaz" yorumunda bulundu.

HAZİRAN VE TEMMUZ AYINI İŞARET ETTİ

"Şimdiden söylüyorum, haziran ve temmuz ayında herkesin konuşacağı konuyu şimdiden size söylüyorum" diyen Memiş, şu ifadeleri kullandı: Haziran ve temmuz emlak ve otomotivde durgunluğu konuşulacak. Hiç kimse emlak satamayacak. Hatta büyük emlak şirketleri patlayacak, iflas edecek. Herkes nakite geçecek, mal değersiz nakit değerli olacak. Gardınızı alın. Kişisel görüşüm bu yönde.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...