Işçinin milli gelirden aldığı pay yükseliyor

Işçinin milli gelirden aldığı pay yükseliyor

Ekonomi Haberleri

Türkiye, kişi başına gelir sıralamasında geride kaldığı birçok Avrupa ülkesinden daha yüksek asgari ücret uyguluyor.

Önder nbsp;ÇELİK / nbsp;İSTANBUL

Kişi Başına Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla (GSYH) rakamları ile yıllık asgari ücret gelirleri karşılaştırıldığında Türkiye, gelire göre Avrupa'da asgari ücretin en yüksek olduğu ülkeler arasında bulunuyor. Avrupa Birliği (AB) İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, Avrupa ülkelerinin bir bölümünde asgari ücret uygulanmıyor. Geçen yıl Avrupa'da asgari ücret uygulayan ülkeler arasında ise Türkiye, yıllık asgari ücretin kişi başına GSYH'ya oranlamasında Makedonya'dan sonra ikinci sırada yer aldı.
KİŞİ BAŞINA GELİRİN YÜZDE 61'İ
2014 yılında Türkiye'de kişi başına düşen GSYH 7.686 avro olurken, brüt asgari ücret 391 euro olarak gerçekleşti. Yıllık asgari ücret gelirinin 4.692 avro olduğu Türkiye'de, asgari ücretli bir bireyin yılda kazandığı para ile ülke milli gelirinin kişi başına yıllık ortalaması yüzde 61 olarak gerçekleşti. Yani Türkiye'de asgari ücretli biri, kişi başına düşen GSYH'nin sadece yüzde 61'ini kazanabiliyor. Birçok Avrupa ülkesinden kişi başına gelirde geride olan Türkiye, bu oranla birçok Avrupa ülkesinden daha iyi bir konumda bulunurken, Avrupa ülkeleri arasında kişi başına GSYH-asgari ücret dengesinde yüzde 66'lık orana ulaşan Makedonya'dan sonra ikinci sırada yer aldı. Fransa'da kişi başına GSYH 32 bin 400 avro iken, yıllık asgari ücret geliri 17 bin 345 avro olarak gerçekleşti. Fransa'da asgari ücretin kişi başı GSYH'ye oranı yüzde 54'le Türkiye'nin gerisinde kalıyor. Bu oran Belçika'da yüzde 50, İngiltere'de yüzde 45, Lüksemburg'da yüzde 28 olarak gerçekleşti. ABD'de ise bu oran yüzde 27 olarak gerçekleşti.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...